Министърът на околната среда и водите подписа Заповед за специалния

...
Министърът на околната среда и водите подписа Заповед за специалния
Коментари Харесай

РИОСВ разпредели квоти за билки под специален режим

Министърът на околната среда и водите подписа Заповед за специфичния режим на запазване и прилагане на лечебните растения през календарната 2019 година обнародвана в Държавен вестник. Това оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите.

Специалният режим на запазване и прилагане се ползва за типове, чиито запаси демонстрират трайна наклонност за понижаване и съществува опасност за естественото им разпространяване в природата.

През тази година са избрани възможни за събиране количества от 11 билки (килограма изсъхнало тегло) от естествените им залежи, отвън територията на трите Национални парка. Към тях спадат лечебна иглика, червен божур, бял пелин, лазаркиня, бясно биле и други Тези количества в следствие се разпределят от шефовете на съответните Регионални инспекции по околната среда и водите на компаниите, подали заявки за прилагане.

На базата на подадено заявление от билкозаготвителен пункт в село Момчиловци, община Смолян ще могат да съберат 100 кг. изсъхнало тегло цвят от Иглика (Primula veris L.).

Разпределението бе осъществено със заповед на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян след съвещание на междуведомствената комисия, а квотите са предоставени на компанията заявител.

Екоинспекцията реализира контрола по осъществяването на заповедта. При осъществяване на комерсиална активност с лечебни растения, включени в приложението към заповедта, нарушителите ще бъдат глобени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР