Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви преди

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви преди
Коментари Харесай

Нено Димов предлага водите за питейни нужди да не се използват за промишлени цели

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи преди Би Ти Ви, че би трябвало да се създадат законодателни промени, с които да се забрани водите за питейни потребности да се употребяват и за промишлени цели. По думите му има няколко язовира в страната, които се употребяват и по двете посоки. Един от тях е " Студена ", а извънредно ниските му равнища доведоха до режим на водата в Перник.

Използването на води от язовира за промишлени потребности беше лимитирано след въвеждането на режима на 18 ноември. От тогава в града вода има по пет часа заран и пет вечер. Като причина в началото беше посочена сушата, само че се оказа, че факторите са няколко, измежду които и неприятно ръководство на ресурсите и инфраструктурата. Всичко известно по тематиката вижте тук.

В края на предходната седмица министерството заяви, че се лимитира потреблението на вода за промишлени потребности от значимите за питейно-битово водоснабдяване язовири, чийто разполагаем размер е под 50%. Такива сега са язовирите " Дяково ", " Асеновец " и " Ястребино ".

През уикенда пък се разбра, че вода от язовира е била отклонявана за потребностите на Радомир. При оглед на " Врелото " - един от водоизточниците, захранващи " Студена ", беше открито, че водата постъпва във водовземна шахта, като дребна част от нея се води към язовира. От шахтата, чрез тръба водата отива в помпена станция " Крапец " и водоснабдява град Радомир.

Нено Димов посочи, че отклоняването на водата е непозволено и не е в съгласие с министерството. Той добави, че тази скица на подаване на вода към Радомир е разрешена само в изискванията на спешна обстановка. Никой от локалната администрация в града обаче не е съобщил за незабавна потребност от вода. Екоминистърът сподели още, че към днешна дата не може да каже дали ще има отговорни за водната рецесия в Перник.

Според източници на " Дневник " поради водната рецесия в града регионалният шеф Ирена Соколова се чака да бъде отстранена. По неофициална информация в петък министър председателят Бойко Борисов е изискал оставката ѝ. Решението за промяната се чака да бъде взето на съвещанието на държавното управление тази седмица, а евентуален правоприемник на Соколова е някогашният кмет на пернишкото кметство Изток Емил Костадинов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР