Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде
Коментари Харесай

Следят проводимостта на реките заради риск от наводнения

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде заповед за инспекция за проводимостта на речните корита по отношение на идното снеготопене и пролетно прииждане. Това заяви той в отговор на депутатски въпрос на съвещание на парламентарната Комисия по околната среда и водите през днешния ден, показаха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проверките ще бъдат осъществени през февруари от Регионалните инспекции по околна среда и води и от Басейновите дирекции и ще бъдат направени съответните наставления към кметовете и регионалните шефове. Целта е в случай че има проблематични сектори, те да бъдат почистени преди снеготопенето.

Към момента язовирите за питейни потребности са цялостни на 75%, с цел да се подсигуряват потребностите на жителите, само че и да има свободни размери. Язовирите, свързани с енергетиката, се поддържат на към 70% от размера, а тези за напояване - малко под 50%. В момента имаме нужни свободни размери, е уверил министърът.

Министър Димов е уведомил депутатите за напредъка по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) 2014-2020, както и за хода на процедурата за създаване на ВиК инфраструктура. Той е показал, че няма риск от загуба на средства по програмата. Към 31 декември 2018 година е отворен за кандидатстване целият запас по ОПОС 2014-2020. Към края на предходната година са контрактувани над 50% от средствата, разплатени са 16%, а са сертифицирани 13%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР