Министърът на околната среда и водите Нено Димов се яви

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се яви
Коментари Харесай

Депутати питаха екоминистъра за италианския боклук, той не знае пътувал ли е за България

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се яви изключително в Народното събрание, с цел да изясни пред депутатите за хванатите в Италия 17 вагона отпадък, които съгласно италиански медии е трябвало да стигнат до България. Димов не заяви нищо ново.

“Нямаме информация дали отпадъкът е бил предопределен за България. За този боклук не съществува информация, не е желано позволение за железопътен превоз, не е давано и разрешение”, сподели той в Народното събрание, като по този начин повтори към този момент обявеното през предходната седмица.

На 12 декември се разбра, че италианските управляващи проверяват кой е крайният адресат в България на над 800 тона отпадък, които бяха хванати в сряда край Милано от италианските карабинери без никакви документи за транспорт. За 17-те жп вагона със смесени боклуци се счита, че е трябвало нелегално да бъдат унищожени или заровени в България. Още тогава Димов разгласи, че не е желано позволение за вноса на това количество боклуци. Шест дни по-късно екоминистърът продължава да повтаря същото.

По думите му в министерството управляват единствено писмено вноса на боклуци. Иначе надзорът на трансграничните транспорти се осъществявал посредством шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда, митническите органи, органите на Групово дело " Гранична полиция " и на " Пътна полиция ", длъжностни лица на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", Изпълнителна организация " Железопътна администрация " и Изпълнителна организация " Морска администрация ".

" Съгласно Закона за ръководство на отпадъците при констатиране на нарушаване на правилник или противозаконни транспорти обособени контролни органи са упълномощени да постановат наказания ", сподели още министърът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР