Министърът на околната среда и водите Нено Димов се е

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов се е
Коментари Харесай

Министър Димов обсъди с граждани на Босилеград и Кюстендил екологични проблеми в региона

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се е срещнал с жители на Босилеград и Кюстендил, които са сложили въпроси, свързани с екологията в района. Това заяви пресслужбата на Министерството на околната среда и водите.

На срещата жителите са показали информация за замърсяване на граничната река Драговищица от мина на територията на Република Сърбия.

Министър Димов е показал, че данните от проучванията на реката на българска територия демонстрират, че няма превишения на нормите. "Въпреки това българската страна деликатно следи обстановката, тъй като политиката на държавното управление е да бъдат предпазени ползите и на нашите сънародници в Западните околности ", е декларирал министър Димов.

Димов е показал още, че по дипломатически път България е поискала информация за качеството на водите на река Драговищица. Той е съобщил, че в идващите дни чака среща със сръбския си сътрудник.

Граждани на Кюстендил са сложили въпроса за изследване за рандеман на злато в мина "Злогош ", в региона на община Кюстендил. Министър Димов е уверил, че сходен план може да се осъществя единствено откакто премине всички наложителни процедури по екологичното законодателство.

Също в сряда екоорганизации от България и Сърбия настояха да се спрат изследванията на цветни метали в региона на Босилеград и Кюстендил. На конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка " гр. София разгласи, че екоорганизациите са недоволни от бездействието на институциите по случая с мина "Караманица " в Сърбия. Организациите са и против бъдещи сондажи на мина "Злогош ", Кюстендилско.
Куманов разгласи, че геоложки регионът на мина Злогош, Кюстендилско, се характеризира с висока централизация на олово и арсен. Резултатите от изследванията са на Софийски университет и Българска академия на науките. Той сигнализира, че въпросът касае националната сигурност, защото възможни изследвания за злато в мина "Злогош " в България заплашва качеството на питейната вода.

Димитър Куманов обясни, че упорстват за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов и упрекна министъра в опит да "замете казуса " с мина "Караманица " в Сърбия, която е за рандеман на олово, цинк и мед. Според еколога, отрасловото министерство е пропуснало да отговори в открития шестседмичен период на изпратеното от Сърбия писмо за дейностите на мината. Така Сърбия е спазила условията на Конвенцията от Еспо за оценка на въздействието на околната среда, а България - не.

Антонина Шипарова, ръководител на Граждански предприемчив комитет "За чиста природа " гр.Кюстендил уточни, че терзанията на локалните хора са доста огромни.

Зад настояванията им за прекъсване на добива на злато в мина "Злогош " с декларация към този момент са излезли общинарите от село Трекляно и гр. Земен в региона. До момента Община Кюстендил не го е направила, осведоми Шипарова, като посочи, че чака това да стане с декларация на идното съвещание на Общинския съвет на 24 януари. "Евентуални геоложки изследвания неизбежно ще се заразят подземните водоизточници ", безапелационна бе Шипарова.

Александър Димитров, основен редактор на "Глас прес " град Босилеград сподели, че на 27 януари в Белград ще има народен митинг, в който ще вземат участие и хора от Босилеград за замърсяването от мина "Караманица ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР