Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов
Коментари Харесай

Нено Димов и Йорданка Фандъкова обсъдили засилване на контрола срещу горенето на гуми и кабели

Министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила и кметът на София Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си... към профила са обсъждали усилване на контрола върху нерегламентираното горене на материали, които провокират високо замърсяване на въздуха, като гуми, кабели, облекла и други

Това заяви министър Димов след инспекция на мобилната станция за премерване на чистотата на въздуха, която беше разположена пред Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Той уточни, че ще разчитат и на интензивността на жителите при решаването на този проблем. Извънредна инспекция с мобилни станции за премерване на въздуха е направена за интервала периода 13 - 20 ноември на четири характерни за столицата места, изясни Димов. Избрани са били два региона с отопление на Топлоелектрическа централа, един с отопление на твърдо гориво и един типично транспортен. Замервано е съществуването на фини прахови частици /ФПЧ/, серни и азотни диоксиди. По думите на Димов главният проблем са ФПЧ. Измерванията за този интервал са посочили, че няма первишаване на нормите на ФПЧ като се изключи кв. "Бояна ", където на 17 ноември сред 17.00 - 23.00 ч. е записано двойно превишение.

Според министъра резултатите от измерванията за последните две години /периода 2014 година - 2016 г./ са посочили съществено понижаване на замърсяването на въздуха в столицата. Докато през 2014 година при средногодишните измервания единствено в една станция е имало по-ниски резултати от нормите, то през 2016 година съвсем всички станции са под нормата за средногодишни излъчвания на ФПЧ, означи Димов. Той уточни, че измежду другите градове, които имат проблеми със замърсяването на въздуха са Видин, Монтана, Горна Оряховица.

Председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева изясни, че общината работи по пилотен план, посредством който да бъдат уверени жителите, че може да се употребяват горива с по-високо качество и с по-ниска степен на замърсяване на въздуха. Проектът е за три години, а цената му е 60 000 лв.. По него ще бъдат закупени 30 печки, които ще бъдат предоставени на самостоятелни консуматори в регион "Нови Искър ". Радева прикани да се разшири с доброволчеството на жителите за основаването на новата гора на София при Суходол. В този регион в границите на три сезона са засадени 120 000 дръвета, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР