Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на
Коментари Харесай

Електрифицират транспорта в Хасково и опазват прилепи в Кърджали по ОПОС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов , кметът на община Хасково Станислав Дечев и шефът на " Тролейбусен превоз " ЕООД Йордан Панев подписаха контракт за публичен електротранспорт в общината.

Общият размер на инвестицията е 6 млн. лева, като Оперативна стратегия " Околна среда " ( ОПОС) обезпечава 5 млн. лева .

Проектът цели възстановяване на качеството на атмосферния въздух в община Хасково посредством намаляването на равнищата на фини прахови частици и азотни окиси. Предвижда се да бъдат закупени 5 нови електрически рейса и 6 зарядни станции , както и да се построи нужната инфраструктура за електрозахранване.

С електрифицирането на преносимия състав на градския превоз ще се усъвършенства екологичната конюнктура в централната част на Хасково и ще бъде понижено антропогенното въздействие върху околната среда.

Реализирането на дейностите ще способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух за близо 70 000 поданици на община Хасково. Срокът за осъществяване на дейностите е 33 месеца.
 Нено Димов: Въздухът на Париж е по-замърсен от София
Нено Димов: Въздухът на Париж е по-замърсен от София

Въглищата са доста значим източник на сила за България

Димов подписа и контракт за опазването на три типа прилепи в Кърджали . На подписването участваха кметът на общината Хасан Азис и Латиф Расим - ръководител на управителния съвет на локална инициативна група (МИГ) " Стамболово-Кърджали 54 ".

Проектът е ориентиран към проучване и възстановяване на положението на Подковонос на Мехели (Rhinolophusmehelyi), Широкоух прилеп (Barbastellabarbastellus) и Дългоух нощник (Myotisbechsteinii).

Предвижда се осъществяване на изследвания за разпространяването и числеността на типовете в размножителните колонии и местата за зимуване, картиране на находищата и провеждането на природозащитни действия - слагане на къщички, маркиране и запазване на биотопни дървета , предоставящи убежища на прилепите.

В плана ще се провеждат осведомителни срещи и просветителна акция измежду учениците за привличане на доброволци за присъединяване в изследванията .

В резултат от осъществяването на плана ще бъде събрана и оценена настояща информация за положението на трите типа прилепи и ще бъдат основани условия за тяхното запазване . Целта е да се увеличи информираността и мотивацията на общността във връзка с съхранението на прилепите като значима част биологичното многообразие.

Проектът е на стойност 187 хиляди лева и е финансиран напълно по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ". Срокът за осъществяване на дейностите е 36 месеца.
 Еколози сигнализират за изгубени 5 млн. евро поради неприятно ръководство на ОПОС
Еколози сигнализират за изгубени 5 млн. евро поради неприятно ръководство на ОПОС

Европейска комисия обмисля да спре междинните заплащания за страната ни по програмата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР