Министърът на околната среда и водите и министърът на околната

...
Министърът на околната среда и водите и министърът на околната
Коментари Харесай

България и Северна Македония приключиха успешно проект за обмяна на опит в областта на околната среда


Министърът на околната среда и водите и министърът на околната среда и пространственото обмисляне на Република Северна Македония Насер Нуредини означиха сполучливото привършване на плана за обмяна на опит в предприсъединителния развой към Европейски Съюз на среща, извършена през днешния ден в Скопие, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Проектът „ Укрепване на институционалния и административен потенциал за водене на договаряния по Глава 27 „ Околна среда “ на Министерството на околната среда и пространственото обмисляне на РСМ и районните му структури в процеса по присъединение към Европейски Съюз “ е финансиран по линия на програмата „ Международно съдействие за развиване ” на Министерство на външните работи и е изпълнен в интервала юли-септември 2022 година Реализирането му способства за реализиране на задачите на Европейски Съюз в региона на Западните Балкани в кратковременен и дълготраен проект.

Като насочи признателност за оказаното гостолюбие и за дейната роля на македонската страна за триумфа на двустранното съдействие, министър показа високата си оценка за работата на екипите от 15 специалисти от Министерство на околната среда и водите и 53-ма специалисти от МОСПП на РСМ, включени в осъществяването на шестте тематични модула на плана – в региона на биоразнообразието, водите, оценката на въздействието върху околната среда, отпадъците, изменението на климата и качеството на атмосферния въздух.

В отговор министър Насер Нуредини изрече признателност за съдействието, оказано от българската страна в поддръжка на процеса на присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз в региона на околната среда. Той удостовери забележителния интерес, проявен от участниците от РСМ, изключително в региона на опазването на природата и биоразнообразието, което провокира провеждането на втори, ексклузивен кръг от полемики, състояли се в Банско и фокусирани върху използването на конвенцията CITES, законодателството за зоологическите градини и оправянето с инвазивните типове.

„ Отчетените резултати демонстрират забележителния капацитет на взаимната работа на нашите министерства. Можем да ги използваме като основа за следващ план, фокусиран върху практическото използване на правната рамка на Европейски Съюз “, разяснява министър Карамфилова.

Приемайки предлагането, министър Нуредини изрече разбиране, че то ще способства двете страни да продължат да поставят поредни старания за реализиране на резистентност на резултатите и справяне със съществуващите провокации.

По време на срещата двамата министри споделиха и високата си оценка за достиженията в границите на взаимната работна група за европейско съдействие – зелен преход и цифрова промяна и господство на закона.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР