Министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде заповед

...
Министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде заповед
Коментари Харесай

Нови пътеки за посетители се откриват в резерват „Средока“ в Странджа

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издаде заповед за установяване на нови пътеки за гости в резерват „ Средока ". Той е на територията на Природен парк „ Странджа " и е ситуиран в землището на Малко Търново и с. Стоилово (общ. Малко Търново).

Пътеките ще бъдат маркирани от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас с указателни и осведомителни знаци и табели на терен. С тях ще се обезпечи връзка сред обитаемоте места в региона и значими забележителности в резервата, като в същото време се подсигурява и опазването на скъпото естествено завещание в него. Част от пътеките дават достъп и до светилището на Света Марина, което също е в Странджа планина и е обект на огромен интерес от гости.

Резерват „ Средока " е ситуиран върху стръмните северни скатове по долното течение на река Мечи дол. Теренът е доста изящен, със стръмни скатове, а реката прави доста меандри, редуват се вирове, прагове и водопади. Резерватът е разгласен за опазване на присъщи за региона горски екосистеми, залежи на редки и застрашени от изгубване растителни и скотски типове.

Голяма част от предпазената територия е заета от гори, в които доминират смесени дъбови или смесени гори от източен бук, източен горун и благун. От вечнозелените реликти са публикувани алената пираканта, лавровишнята, чашковидната звъника, понтийското лудо дърво и други С висока консервационна стойност е разположеното в централната част на резервата огромно находище от лавровишня и компактните групи от колхидски джел. Установени са огромен брой висши растения, някои от които са предпазени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР