Министърът на образованието Николай Денков ще подпише заповед за удължаване

...
Министърът на образованието Николай Денков ще подпише заповед за удължаване
Коментари Харесай

Денков ще подпише заповед за удължаване на междусрочната ваканция

Министърът на образованието Николай Денков ще подпише заповед за удължение на междусрочната почивка. Така със съботите и неделите ще се почива девет дни. Такова беше предлагането и на учебни шефове и на синдикати в образованието.

А гимназистите няма да излизат онлайн, както предложиха от Синдиката на българските учители, тъй като съгласно Денков няма учредения за това.

Междусрочната почивка няма да бъде единствено един ден, 1 февруари, както е по график, а ще стане от 31 януари до 4 февруари. Повечето дни се дават поради насъбраната отмалялост при учители и възпитаници и с цел да се преодолее пика на ковид- вълната.

" Най-добрият вид е да се употребява седмицата, която се появява незабавно след довеждане докрай на първия период. Да бъдат оповестени неучебните дни тогава и в действителност това е, което анонсирах в събота, с цел да могат да се слеят двата предишни почивни дни с двата последващи почивни дни и по този начин да се получат девет дни общо неучебни ", сподели министърът на образованието Николай Денков.



Такова беше и предлагането на Съюза на шефовете в междинното обучение и Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ". На 7 февруари децата ще са на учебно заведение, в случай че няма възбрана на здравното министерство, сподели министърът.

Според Денков окончателното решение за ваканцията ще бъде взето в петък на Отраслов съвет. В същото време в Сутрешния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева предложи поради многото заболели и карантинирани учители гимназистите да преминат онлайн.

" Министърът би трябвало да издаде заповед, с цел да може гимназиалният стадий да мине в онлайн образование най-малко до края на първия период и по-късно да има една дребна почивка от 4 дни, с цел да може и учениците, и учителите да си починат ", сподели Янка Такева.



Според министър Денков обаче няма нужда за онлайн образование на гимназистите. Той сподели, че единствено 3,6 % от учителите и 2,58 % от учениците са карантинирани. А в случай че има проблеми, те би трябвало да се вземат решение локално.

" Няма никаква причина на национално равнище да затваряме каквото и да било сега. И да повтаряме грешките от предходната година, при които учебни заведения без нито един инфектиран преподавател, без нито един инфектиран възпитаник да бъдат затваряни, тъй като на други места има проблеми ", сподели Денков.

Министър Денков посочи и че не е наложително учениците, които се образоват онлайн да бъдат изпитани на място в учебно заведение за оформяне на срочните оценки - това било единствено рекомендация, а не заповед. Той показа и целите в образованието за 2022 година. След тях увеличение на учителските заплати до 25% над междинната за страната, повишение стандарта на прехрана на учебните заведения, повече извънкласни действия и без такси в детските градини за децата над три години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР