Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откри

...
Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков откри
Коментари Харесай

Министърът на науката откри учебната година в ПУ

Министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков откри Новата академична 2023/2024 година в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Тържествената гала се състоя в Спортната зала на висшето учебно заведение по-рано през днешния ден.

 

„ Днес Пловдивският университет отваря порти, с цел да посрещне за 63-и път своите първокурсници, избрали за среда на професионалното си развиване един проучвателен университет с одобрен народен и интернационален престиж “, сподели в приветственото си слово ректорът проф. доктор Румен Младенов.

Той напомни, че ПУ „ Паисий Хилендарски “ е вторият по величина в България и все още в него се образоват над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски стратегии, 97 магистърски стратегии и 73 докторски стратегии от 27 упълномощени професионални посоки.

Проф. Младенов увери, че висококвалифицираният преподавателски състав подсигурява осъществяване на качествено образование на студентите в цялостно сходство с националните и европейските стандарти.

Подчертавайки, че Пловдивският университет е един от десетте проучвателен университета в страната, ректорът означи, че студентите имат опция за качествена научна работа и за включване в плановата активност. Проф. Младенов разгласи Новата академична година за открита с благопожелание за ентусиазъм, сили и оптимизъм.

 

„ За мен, като Министър на образованието и науката, откриването на новата академична година е доста значимо събитие, само че когато то се случва в моя научен дом – там, където 20 години работя – за мен то има още по-голямо значение “, разгорещено изясни проф. доктор Галин Цоков.

Той добави, че да си член на академичната общественост на ПУ „ Паисий Хилендарски “, да носиш в сърцето си облика на вдъхновителя на българското Възраждане, е задача, само че и отговорност. Министърът акцентира, че със своята повече от 60-годишна история, Пловдивският университет има обичаи, дава качествено европейско обучение и е един от най-хубавите университети в страната.

 

Официални посетители на тържеството бяха: Георги Стаменов – кмет на регион „ Централен “, доктор инж. Илия Зюмбилев – регионален шеф на Пловдив, Димитър Добрев – зам.- регионален шеф, проф. доктор инж. Пламен Моллов – ректор на УХТ, Пламен Пенчев – член на Съвета на настоятелите и Боянка Иванова – представител на МОН.

 

Специална изненада в програмата бе завладяващото осъществяване на носителката на премията „ Гласът на България “ Петя Панева, която е студент в трети курс, компетентност „ Музика “ във висшето учебно заведение. Заедно с сътрудника си Димитър Митев, тя развълнува публиката и пожела на студентите на добър час през новата академична година. Музикални поздрави насочиха също Стефан Станчев от АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ и Мариян Минчев – студент в трети курс, компетентност „ Музика “.

 

Слово от името на първокурсниците произнесе студентът от компетентност „ Микробиология и вирусология “ Пламен Йордов. По традиция и тази година на първокурсниците бяха предадени университетските инсигнии – символичният ключ на знанието, знамето на университета и копие на „ История Славянобългарска “, написана от Паисий Хилендарски през далечната 1762 година

 

Първите образователни занятия за новата академична година ще стартират от на следващия ден, според направените образователни написания.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР