Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че първоначално

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че първоначално
Коментари Харесай

Българското образование минава в онлайн режим от понеделник

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изясни, че в началото отдалеченото образование ще бъде за самоподготовка и одобряване на към този момент научения материал.

© Анелия Николова От понеделник образователната система в страната минава в онлайн режим, откакто всички занятия бяха анулирани до 29 март поради изключителното състояние с ковид. На брифинг на министъра на образованието Красимир Вълчев в петък следобяд стана ясно, че министерството чака още от понеделник отдалеченото онлайн образование да обхване до 90% от учениците в страната, а до сряда - до 95%. Поне в началната фаза от този вид образование обаче е явно, че става дума повече за минимизиране на вредите от затварянето на учебните заведения, токолкото за пълностоен образователен развой. Ще се натъртва върху самоподготовка и извършения за затвърждаване на към този момент взетия материал, до момента в който МОН работи върху основаването на виртуални класни стаи.

Онлайн образование

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Това, което направихме последните дни, е да подготвим системата за образование в електронна среда. Голяма част от учебните заведения имаха такава подготвеност ", сподели министърът на образованието Красимир Вълчев на ексклузивен брифинг в петък следобяд, като обаче призна, че има възможност да бъде пропуснат част от образователния материал поради изключителните ограничения. За учениците от най-начален курс пък МОН се надява да направи налични видео уроци от вторник нататък, по Българска национална телевизия 2 или 4, добави министърът.

Основно ограничаване на тези ограничения е, че от минаване онлайн ще пострадат точно възпитаници от извънредно непривилегировани обществени групи, които на процедура могат да останат изолирани от образованието. " Трябва да стартираме на работим с оптимален брой възпитаници. Нашите упования са още в понеделник да стартираме с 90% от учениците, а в сряда - с над 95% от учениците, " счита Вълчев. В понеделник ще стане ясно каква част от тях нямат компютър или интернет, като се мислят различни подходи посредством ходатайство на посредници и обществени служащи.

Министърът изясни, че отдалеченото образование най-малко в началото ще бъде асинхронно - когато учителят задава извършения през дадена обучителна платформа, а учениците ги вземат решение без да би трябвало класът и учителят да са на линия в действително време. По този метод през първата седмица от онлайн образованието, учениците действително ще наваксват пропуснатото през удължената грипна почивка, която в София траеше до петък в това число. Според източници на Капитал от МОН, резонът зад ограниченията е, че даже в случай че за първите пет дни учениците съумеят да вземат 20 часа самоподготовка, това отново е по-добре от неправене на нищо. По този метод и учебните заведения ще имат повече време за приспособяване към новата форма на образование.

Но на какви платформи?

В момента в българското обучение няма единна просветителна онлайн платформа. От МОН изясняват пред Капитал, че върху такава се работи от края на предходната година, само че ще е подготвена в границите на 2 години. " Решено е учениците да употребяват платформата Microsoft Teams и са основани 800 000 профила за всички възпитаници и учители, " изясни Вълчев в петък, като приемането на профилите ще отнеме няколко дни.

От МОН се надяват през системата на Microsoft да основат виртуални класни стаи, в които даже да може да се предава нов материал. И тук обаче става дума за взаимни отстъпки. Проблем съгласно източниците на
" Капитал " е, че на доста учители подобен опит им липсва и занапред ще би трябвало да се образоват - министерството се старае да сътвори уебинари и други помощни материали, и разчита на помощта на по-запознати с сходни платформи преподаватели като IT учителите, които да оказват помощ на сътрудниците си. На конференцията Вълчев изясни, че министерството приготвя и система за взаимопомощ и видео връзка сред учебните заведения.

Късно предизвестие

През това време огромна част от отговорността за формата на онлайн образованието от понеделник се трансферира върху учителите и шефовете. 25 минути преди изключителния брифинг на Вълчев в петък следобяд, Регионалното ръководство на образованието за столицата (РУОС) осведоми шефовете на столичните учебни заведения, че " следва да създадете организация в повереното Ви учебно заведение за образование от разстояние в електронна среда в изключителна обстановка ", като по-нататък в имейла има дълъг лист с безвъзмездни платформи (като Khan Academy, Гугъл Classroom, Moodle, Школо и други).

Имейлът загатва и издателствата " Просвета " и " Клет България ", които са обезпечили безвъзмезден достъп до електронни копия на учебници, пособия, и електронни запаси (в случая на " Клет " до X клас). Приложени са и инструкции и съпоставения в няколко YouTube видеа за някои от изброените платформи.

Според МОН над 1000 учебни заведения в страната към този момент употребяват електронни просветителни платформи в една или друга форма, като явно опитът е да се даде на учителите шанса да изберат най-комфортния за тях вид. Този имейл обаче идва късно. Трансформацията към отдалечено образование изисква огромна доза проба-грешка със самата форма, която образованието ще одобри, вида задания, които ще се дават на учениците, както и чисто организационно за самите учители и учебна администрация.

Ами оттук насетне

" Нито един епидемиолог, нито математик не може да пресметна кривата на разгръщане на епидемията, " изясни Вълчев за какво още е прекомерно рано да се взема решение дали ще има нужда от удължение на образователната година или отсрочване на значими изпити като матурите. Той добави, че най-лесната част в рецесията с ковид за МОН е при нужда да бъде понижен обсега на материала при изпитите. Със всички взаимни отстъпки и забавяния, изброени дотук, в сегашната обстановка на неустановеност, отдалеченото образование е вярната стъпка - алтернативата е просто да не се учи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР