Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е

...
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е
Коментари Харесай

Предлагат 507 да са иновативните училища в страната за учебната 2020/2021 година

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 внася за разглеждане в Министерския съвет /МС/ на план на решение на Министерски съвет за приемането на Списъка на новаторските учебни заведения в България за образователната 2020/2021 година. Това се показва в плана за решение, оповестен за публично разискване.

На свое съвещание Комисията за новаторските учебни заведения взе решение да бъде препоръчан на Министерски съвет Списъка на новаторските учебни заведения в България за образователната 2020/2021 година, който включва 507 учебни заведения, от 183 обитаеми места, от 132 общини и от 28 области, осведоми министър Вълчев.

Депутатите ще разискват наложителната предучилищна за 4-годишните

Той прецизира, че според Закона за предучилищното и учебното обучение /ЗПУО/ неспециализираните и профилираните учебни заведения могат да бъдат оповестени за новаторски учебни заведения с решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на образованието и науката, при съблюдаване на условията, избрани в член 38, алинея 7 и на държавните просветителни стандарти. Този член от ЗПУО дава опция да се афишират за новаторски учебни заведения, които правят целенасочена, планувана и следена смяна, посредством въвеждането на новаторски практики, с които се вземат решение организационни и съдържателни проблеми в просветителния развой.

Иновативните учебни заведения създават и вкарват новаторски детайли във връзка с организацията и/или наличието на образованието, провеждат по нов или модернизиран метод ръководството, образованието и образователната среда, употребяват нови способи на преподаване, създават по нов метод образователно наличие, образователни стратегии и образователни проекти.

Въвеждането и обмяната на нововъведения в образованието са опция за създаване на съвременни учебни заведения, в които учениците могат да усъвършенстват просветителните си резултати, мотивацията си за учене, присъединяване си в учебния живот и да развият изобретателното мислене, разнообразни компетентности и прочувствена просветеност посредством новаторски просветителни процеси, способи на преподаване, учебно водачество, нови образователни тактики. Педагогическите експерти получават благоприятни условия да проучват, опитват и разпространяват новаторските си практики и артикули.

Кандидатстващите за регистриране в Списъка на новаторските учебни заведения показват до 31 януари в Министерството на образованието и науката учебните си планове за нововъведения, признати от педагогическите препоръки и утвърдени от родителите на учениците, включени в плана. Описаните новаторски процеси в учебните планове за нововъведения могат да бъдат с дълготрайност до 4 години и обгръщат всички или част от участниците в просветителния развой в учебното заведение, като за всяка образователна година са разказани съответно стадиите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В учебните планове за нововъведения се дефинират задачите и концепциите, свързани с личностното, интелектуалното и прочувственото развиване на учениците, като не се позволяват планове, посредством които се внушават верски убеждения и тяхното упражняване.

Комисията за новаторските учебни заведения е разгледала и оценила импортираните нови оферти за нововъведения - 208 плана от 204 учебни заведения за включване в Списъка на новаторските учебни заведения за образователната 2020/2021 година, от които: начални - 9; съществени - 83; обединени - 9; междинни - 60; профилирани гимназии - 18; професионални гимназии - 24; особено учебно заведение - 1. 30 плана са от учебни заведения, на които нововъведението завършва през образователната 2019/2020 година и аплайват с уголемение, с формуляр за образователната 2020/2021 година. С позитивна оценка са 204 учебни заведения, от които 22 от арбитраж. Не се класират плановете на общо 31 учебни заведения, в това число 8 от арбитраж.

От вписаните в Списъка на новаторските учебни заведения, признат с решение 479 на Министерския съвет от 5 август 2019 година, следва да отпаднат 24 учебни заведения, заради завършили новаторски учебни планове.

В резултат на увеличението на броя на новаторските учебни заведения за образователната 2020/2021 година се чака разширение и резистентност на учебните иновации; основаване на положителни модели учебни практики с опция за мултиплициране в други учебни заведения със сходни провокации, решения и хрумвания за промяна; основаване на новаторско пространство сред учебните заведения с общи цели, благоприятни условия и предпочитание за продан на нововъведения; основаване на мрежа от новаторски училища; рационализиране на нормативната уредба, отнасяща се до системата на учебното обучение. С определянето на 507 учебни заведения за новаторски се чака да се основат удобни условия за реализиране на задачата за повишение на качеството на образованието посредством нововъведения, показват от МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР