Министърът на образованието акад. Николай Денков е сезирал антикорупционната комисия

...
Министърът на образованието акад. Николай Денков е сезирал антикорупционната комисия
Коментари Харесай

Денков сезира КПКОНПИ за 3.5 млн. лв. бонуси в Техническия университет в София

Министърът на образованието акад. Николай Денков е сезирал антикорупционната комисия поради финансови нарушавания в " Технически университет - София ", заяви. Впоследствие информацията бе доказана от пресцентъра на МОН.

Вътрешен одит на МОН е разкрил, че за малко повече от два месеца висшето учебно заведение е раздало на чиновниците си бонуси на стойност близо 3.5 млн. лева, като някои са получавали спомагателни хонорари повече от един път месечно.

Проверката е направена по сигнал на някогашния зам.-ректор на ТУ проф. Веско Панов, който подаде тъжба до Върховния административен съд (ВАС) против избора на ректор на университета през 2019 година Впоследствие съдът почете жалбата му и анулира избора на Иван Кралов за ректор на Техническия университет в София в края на 2021 година, само че просветният министър отхвърли да назначи длъжностен ректор, след което проф. Иван Кралов бе избран отново.

Според одита на МОН от 1 ноември 2021 година до 10 януари 2022 година в ТУ - София са издадени 68 заповеди за погашение на спомагателни трудови хонорари - 47 за заемащи управителни функционалности, 39 за личен състав, който не е научнопреподавателски с управителни функционалности.

По информация на Офнюз министър Денков e написал до ръководителя на КПКОНПИ, че в описите на лицата, които ще получат парични награди, попада и самият проф. Кралов, " от което следва, че е упражнил пълномощия в собствен частен интерес, в противоречие на член 58 от ЗКПКОНПИ и съставлява знак за съществуване на спор на ползи ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР