Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев
Коментари Харесай

ММС представи новата програма за олимпийска подготовка, всички федерации подкрепиха промените

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров показаха програмата за „ Олимпийска подготовка и развиване на спорта за високи достижения 2023 “ пред федерациите, администриращи олимпийски спортове. Това оповестиха от пресцентъра на ММС.

Фокусът в новата стратегия е понижаване на административната тежест посредством преструктуриране на главните посоки с акцент върху подготовката на елитните ни състезатели за Летните олимпийски игри Париж 2024 и визия за развиване за идващите олимпийски игри – Милано и Кортина д’Ампецо 2026 и Лос Анжелис 2028. Друга значима смяна е самостоятелният метод към всеки обособен спорт и отчитане на резултатите съгласно спецификата му.

В залата на 5 етаж на Спортната палата се събраха представители на всички олимпийски федерации, които поддържаха измененията.

„ За нас като управление на Министерството на младежта и спорта е значимо федерациите да имат успокоение, с цел да могат да работят, спортистите да се усещат обезпечени и да са съсредоточени върху своето показване. При правенето на програмата сме взели поради рекомендациите на всички вас, българските спортни експерти “, сподели министър Весела Лечева пред представителите на федерациите.

Ще има три посоки, по които ще се прави финансирането - олимпийска подготовка, олимпийски спортове с капацитет (включени в програмата на ОИ) и неолимпийски спортове.
Формирането на бюджета на спортните федерации ще се базира на самостоятелен метод, като ще се взимат поради освен класирания от олимпийски игри, международни и европейски шампионати, само че също по този начин и от финали на шампионати, класирания за международни купи и ранкинг-системи, които в избрани случаи са единствена опция за продобиване на квоти за присъединяване в ОИ и международни шампионати. Георги Александров даде образец със спортове като ските и ракетните спортове, в които няма европейски шампионати, само че пък има международни купи или шампионати.

Важна част от новата стратегия е, че разноските за наеми на спортния уреди няма да се взимат поради при образуването на бюджета за спортни действия. Двойно се усилват и средствата за организационни разноски на федерациите. Федерациите бяха задоволени и от включването на интернационалните съдии в формалните делегации.

Програмата ще бъде оповестена на уеб страницата на ММС до края на идната седмица, а подаването на плановите оферти ще продължи до 6 януари 2023 година

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР