Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в заседанието

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в заседанието
Коментари Харесай

Весела Лечева участва в Брюксел в заседанието на Съвета на министрите на младежта и спорта

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева взе участие в съвещанието на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт в Брюксел. От името на Европейската комисия участва вицепрезидентът Маргаритис Схинас, поел ресора на еврокомисаря Мария Габриел, която е в отпуск. Преди началото на съвещанието министър Лечева организира диалог със Схинас, като го срещна с настоящи тематики.

Министрите от държавите-членки на Европейски Съюз дискутираха въпросите за общественото измерение на устойчива Европа за младежта и зачитането на правата на индивида при организирането на интернационалните спортни събития. Обсъдени бяха и методите, по които може да се усъвършенства общественото приобщаване на младежите в Европейски Съюз, изключително на тези, които са бежанци от Украйна във време на война.

„ На държавно равнище се работи интензивно за консолидираното на възпитаници и студенти – бежанци от Украйна. За тях се обезпечава гратис обучение в държавните учебни заведения, предлага се помощ посредством в допълнение образование по български език, педагогическа и психическа поддръжка, както и такава за личностно развиване “, сподели българският министър на младежта и спорта.

„ Младежкото включване и присъединяване в обществото и процесите на взимане на решения се преглежда като метод за одобряване на демокрацията, насърчаване и създаване на връзка сред поколенията за сплотено, толерантно и солидарно общество с еднакъв достъп за всички “, акцентира още Весела Лечева.

„ Към днешна дата към Министерството на младежта и спорта има основани няколко благоприятни условия на национално равнище за директно присъединяване – Обществен съвет, Национален съвещателен съвет за младежта, Национална работна група по Диалога на Европейски Съюз по въпросите за младежта, Национална работна група за младежка работа “, заяви още тя.

Министър Лечева заяви пред своите сътрудници, че според смяната в Закона за младежта от 2022 година общините с население над 45 000 души би трябвало да основат Общински консултативни препоръки. Съществена стъпка напред към основаване на опция държавната политика за младежта да доближи до дребните обитаеми места и да сътвори нова среда за младежка интензивност, присъединяване и овластяване е включването на общини с население до 10 хиляди души и учебни заведения в общини до 15 хиляди души, както и неофициални юношески групи, да вземат участие с планове по стратегиите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР