Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в кръгла

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в кръгла
Коментари Харесай

Лечева: Поддържаме постоянен диалог с младите хора по отношение на техните потребности, желания и перспективи

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева взе участие в кръгла маса на тематика „ Работа за младите, младите на работа “ в София.

Весела Лечева акцентира, че в мандата на служебното държавно управление е направена и призната Националната тактика за младежта 2021 – 2030 година Освен това предпочитано е дадена опция за осъществяване на планове на младежи от дребните общини в България, тъй че да не остават изолирани.

В своята презентация „ Младежите в гражданското общество “ министър Лечева сложи акцент върху профила на младежите в България, младежкото присъединяване в гражданските процеси и активността на Министерството на младежта и спорта при осъществяване на политиката за ангажиране, овластяване и включване на младежите в публичните процеси.

„ Поддържаме непрекъснат разговор с младежите във връзка с техните потребности, стремежи и вероятности. Държавната политика за младежта е целенасочена и поредна активност на страната, общините, младежките организации и обществото за основаване на удобни условия за пълноценно личностно развиване на младежите, присъединяване им в публичния и икономическия живот и приобщаването им към ръководството на локално, регионално и национално равнище “, сподели в експозето си министър Весела Лечева.

По думите й политиката за младежта, която Министерството на младежта и спорта извършва, цели социализацията на младежите към значими за обществото полезности, поведенчески модели, разбирания и настройки и основаване на среда за развиването на капацитета на младите и обезпечаване на предварителна защита посредством работа в полето на свободното време на младежа. Не на последно място министър Лечева посочи смисъла на координацията с останалите министерства, които също имат политики, ориентирани към младежите.

Като съществени принадлежности за осъществяване на политиката за младежта у нас Весела Лечева уточни осъществяването на Националната стратегия за младежта 2021 – 2025 година и Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта с интервал 2023 – 2025 година

Министър Лечева разяснява, че младежкото присъединяване съставлява „ кръвоносната система “ на демокрацията, цели дейното присъединяване на младежите в гражданските процеси, гласоподаване, търсене на единодушие, сдружаване и включване на умения за формулиране на публичния интерес.

За реализиране на държавната политика за младежта извънредно значима е работата на структурите към Министерството на младежта и спорта, каквито са Общественият съвет по въпросите на младежта, Консултативният съвет, Националната работна група за осъществяване на разговор по въпросите на младежта в Европейски Съюз, както и Националната работна група за младежка работа. Весела Лечева благодари на всички юношески структури и конгреси, дружно с които е направена Националната тактика за младежта 2021 – 2030 година, която е един от главните стратегически документи в младежката политика.

В кръглата маса, проведена от Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в

Европейския парламент, участваха също Атанас Пеканов – заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, министърът на образованието и науката проф. доктор Сашо Пенов, министърът на правораздаването Крум Зарков, заместник-министърът на труда и обществената политика проф. доктор Емил Мингов, заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков, представители на Националния юношески конгрес, Националното посланичество на студентските препоръки, на синдикатите, социолози и други.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР