Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи своя екип

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи своя екип
Коментари Харесай

Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред ММС

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева показа своя екип и целите пред министерството в границите на служебното държавно управление.

Весела Лечева акцентира, че една от най-важните задания е връщане на спокойствието и сигурността, тъй че да бъде обезпечен безконтролен подготвителен развой на състезатели, треньори и експерти. Друг приоритет е възобновяване на разговора със спортните федерации, който е бил пресечен в последните месеци.

" Само след две години са Олимпийските игри в Париж и за мен като министър е значимо да бъдат основани положителни условия на състезателите. Диалогът със спортните федерации е извънредно значим ", акцентира Весела Лечева.

Екипът на Министерството на младежта и спорта ще приготви Националната тактика за развиване на физическото образование и спорта (2022-2034), като ще бъде употребен потенциалът на експерти от НСА, Българска академия на науките, Национален статистически институт и всички министерства, които имат отношение към тази политика. Документът ще бъде оставен на идващото постоянно държавно управление.

" Не е значим единствено броят на медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в проведена форма на спорт. Физическата валидност на популацията е основен народен въпрос ", е мнението на Весела Лечева.

Предстои да бъде изработен разбор на работата на Българския състезателен тотализатор и " Национална спортна база " ЕАД.

Министър Весела Лечева акцентира, че БСТ е извънредно значим за финансирането на българския спорт и се чака с последните законови промени той да акумулира сензитивно повече средства.

" В България спортът е редовно недофинансиран. В този подтекст поражда и въпросът за положението на БСТ, който се явява главен финансов източник за българския спорт. Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за метода, по който да работи държавното дружество, допуска увеличение на средствата за българския спорт. Затова и хората, които са назначени да ръководят тази извънредно значима конструкция, би трябвало да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за метода, по който се ръководи сдружението през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по повод освен на приходите, само че и целесъобразността на разноските и тяхната успеваемост ", разяснява Весела Лечева.

Такъв разбор ще бъде изработен и за НСБ, която ръководи най-големите спортни обекти. Там също са установени проблематични тематики.

" НСБ има съществени проблеми във връзка с действието, свързани с безконтролен развой - подготвителен и спортен. Много са значими компетенциите на хората, които правят тази административна активност. Имала съм опция да контактувам в предходното ми качество на президент на Българския стрелкови съюз. Бих споделила, че се желае доста повече, тъй като тези сдружения стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт ", сподели Весела Лечева, припомняйки и провалено съревнование от националния състезателен календар.

Що се отнася до проектите за стадион " Българска войска " министър Лечева беше безапелационна, че най-важната задача е да се резервира държавният интерес, без да се пречи на развиването на спортните организации.

Лечева отговори и на въпрос за залата в Бургас, за чието дотъкмяване постоянното държавно управление е отпуснало спомагателни 15 милиона лв.. Тези пари не са част от бюджета на Министерството на младежта и спорта, посочи тя.

" Проблемът със залите като тази в Бургас е, че се вършат планове, в които се наливат големи средства без да се взима поради тяхната успеваемост и опцията за бъдещата им употреба и поддръжка ", установи министърът.

Весела Лечева заяви също по този начин, че няма обезпечени 50 милиона лв. за спортния комплекс " Червено знаме " в София, за който говореше нейният предходник Радостин Василев. Работата по обследването на обектите от екип на ВИАС продължава.

" Няма да взема сама решението за ориста на комплекса, а след съвещания с необятен кръг експерти ", акцентира министърът.

Заместникът на Весела Лечева - Петър Бучков ще дава отговор за младежките стратегии, като водеща за тях би трябвало да е прозрачността. Той даде образец с организация, която е спечелила план за 400 000 лв., а е била основана през месец април тази година, което основава подозрения за претекстовете, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на плана си. Младежките организации желаят освен транспарантни процедури, само че и налични правила, установи Бучков.

Заместник-министър Петър Георгиев сложи акцент върху олимпийската подготовка, като към този момент се водят диалози с федерациите освен за Париж 2024, само че и за Лос Анжелис 2028. Също по този начин се надява до месец да бъде пуснат обединен указател, обхващащ всички спортни организации, бази и треньори, който е част от осъществяването на политиката за електронно ръководство на страната.
 Весела Лечева афишира екипа си
Весела Лечева афишира екипа си

Утре на пресконференция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР