Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори за състоянието

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори за състоянието
Коментари Харесай

Весела Лечева: Нужни са 500 милиона в следващите 10 години

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева приказва за положението на спортните бази в страната, многофункционалната спортна зала в Бургас, комплекса „ Червено знаме “ и опцията да бъде построен нов Национален стадион в Bulgaria ON AIR.

" Условията, в които упражняват българските спортисти, към момента не могат да стигнат европейските стандарти. Нашето предпочитание е да се направи добра политика, тъй че спортните уреди да имат европейски тип. Предстои, дружно с борда на шефовете на Национална спортна база, да обсъдим по какъв начин могат да бъдат вложени по най-хубавия метод спестените 1,7 милиона лв. от контракта за програмен продукт в сдружението, който беше преустановен “, сподели Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта добави, че една от концепциите е да бъде разширена залата за художествена гимнастика на стадион „ Раковски “, където се приготвят националните ни тимове.

Весела Лечева разяснява и положението въз основата в Белмекен, която продължава да е желано място за тренировки както на българските спортисти, по този начин и на доста елитни състезатели от Европа. Високопланинската спортна база има потребност от някои незабавни вложения, без които няма по какъв начин да посрещне зимата – като снегорин и енергогенератор.

„ Спортната инфраструктура е морално остаряла и се нуждае от големи средства. През 80-те години беше построена голяма като мащаби спортна база, само че в последните години се отделят доста малко средства за нейната поддръжка. Липсват подготвителни уреди в страната ни. В рамките на идващите 10 години всяко държавно управление би трябвало да отделя по 50 млн. лв., с цел да може да бъде възобновена спортната база в България. Тази година средствата, с които разполага министерството по това перо, са в границите на 8 милиона лв. ", уточни министър Лечева.

Весела Лечева беше запитана и за ориста на залата в Бургас, която стои незавършена.

„ В няколко изявленията разясних тази тематика и още веднъж ще повтаря, че е сбъркан моделът, по който е изграждана залата. От желанието за зала, която да удовлетворява потребностите на град Бургас, до многофункционална зала с размерите на „ Арена Армеец “. Това е налагало непрекъснато да бъдат подписвани нови анекси, а по-късно собствеността за залата е трансферирана към страната и тя да търси средства, с цел да я довърши “, разяснява министър Весела Лечева и добави, че чака явен проект и съответен период за завършването на залата при съблюдаване на подписаните контракти.

" Това оборудване не може да стои като монумент на нелепостта на няколко държавни управления, би трябвало да бъде приключено ", безапелационна беше Лечева.

Министър Весела Лечева заяви, че е провела среща с основния проектант на София Здравко Здравков. На нея са били коментирани тематиките за комплекса „ Червено знаме “ и опцията за изграждане на нов Национален стадион.

„ Темата за нов Национален стадион стои пред всяко едно ръководство и тя не може да бъде решена в мандата на длъжностен министър. Важно е да се знае, че е належащо единодушие от страна на Министерството на младежта и спорта, БФС, Столичната община “, сподели Лечева.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР