Министърът на младежта и спорта Радостин Василев, коментира твърденията на

...
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев, коментира твърденията на
Коментари Харесай

Радостин Василев отрече твърденията на Дафовска

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев, разяснява изказванията на президента на Българска федерация по биатлон Екатерина Дафовска, която съобщи, че във федерацията я карат на " мускули и заеми " и че треньорите работят без да получават хонорари. Според министъра тези изказвания не дават отговор на истината.

Ето какво написа Василев на формалната си страница във Facebook:

" Скъпи другари,

Твърденията на ръководителя на Българската федерация по биатлон (БФБ) Екатерина Дафовска от през днешния ден (21.03), че в централата " карат на мускули и заеми ", не дават отговор на истината. БФБ е една от дребното, получили целево финансиране от страната при започване на годината за присъединяване на българските биатлонисти в надпревари, включени в интернационалния състезателен календар. Средствата са в размер на 98 129 лева

Причината БФБ да не е включена за разглеждане от експертна комисия към 18.03.2022 година са открити отговорности към Националната организация по приходите (НАП) след осъществена служебна инспекция. Това изискване е категорично посочено в член 5, алинея 1, т. 2 и 3 от Наредба № 3 от 02.04.2019 година за реда за финансово подкрепяне на действия в региона на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност.

При сключването на договорите сред Министерството на младежта и спорта (ММС) и българските федерации по Програма за финансово подкрепяне на действия в региона на спорта за високи достижения през 2022 година напълно се съблюдава нормативната уредба и законите в Република България.

До момента са утвърдени 31 плана на федерации, кандидатствали по Програмата. За да бъде обезпечено естественото действие на централите, както и оптималният подготвителен и спортен развой на българските спортисти, комисията работи интензивно, с цел да могат всички планове да бъдат оценени и договорите сред федерациите и ММС да бъдат подписани допустимо най-бързо.

Вместо да прави опити за внушения и дискредитиране на ММС, ръководителят на БФБ е належащо да насочи напъните си върху възстановяване на представянето на родните биатлонисти. Резултатите на последните Зимни олимпийски игри в Пекин не дават отговор на милионното финансиране, което федерацията получава от ММС. Успехите на Благой Тодев, реализирани при младежите, са единствено изключение от правилото, че българският биатлон е в декаданс.

Екатерина Дафовска е несъмнено огромен състезател, само че и от над 10 години началник на БФБ. Би трябвало човек с нейния управнически опит да е осведомен чудесно с нормативната уредба, защото до този миг федерацията неведнъж е кандидатствала за финансиране от ММС.

Трябва да е пределно ясно на госпожа Дафовска, както и на всички останали ръководители в българския спорт, че се поставя завършек на досегашните порочни практики на финансиране и отчитане. В тази връзка, в най-скоро време ще предизвиквам среща с всички федерации, от която ще стане ясно, че най-важно ще бъде спазването на закона в връзките сред страната и спортните организации ".
 Екатерина Дафовска: Беше тежка година за зимните спортове от позиция на финансирането
Екатерина Дафовска: Беше тежка година за зимните спортове от позиция на финансирането

Хубаво е, че с тези квоти за Пекин може да си позволим повече треньори, споделя тя
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР