Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е подал ново

...
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е подал ново
Коментари Харесай

Спортният министър отново опитва да промени ръководството на тотото

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев е подал ново заявление до Търговския указател за промяна на управлението на Българския състезателен тотализатор (БСТ).

Василев подхваща този ход, откакто съдът спря вписването на подбраните от него фрагменти на " ИТН " за шефове на тотото. Вписването на селектираните ръководители от Радостин Василев, който е министър също от квотата на Има Такъв Народ, бе блокирано, след като назначените по времето на ГЕРБ управници в БСТ Гошо Гинчев и Христо Йовов обжалваха освобождението си. 

Нова тактичност

Сега спортният министър сменя тактиката, като желае от Агенцията по вписванията да впише някогашния народен представител от ИТН Александър Тодоров и номинирания от Има Такъв Народ за културен министър оперен певец Георгий Султанов на мястото на Людмила Петкова и Валентин Точев, които още през август са подали молби да бъдат освободени от борда на Българския състезателен тотализатор.

Към заявката в Агенция по вписванията са приложени молбите за освобождение на Петкова и Точев, а самият Тодоров към този момент дава отговор на условията да не заема висша обществена служба, откакто бе освободен като депутат предходната седмица.

Според спортния министър Българският състезателен тотализатор дълго време е държан във финансова будна кома. 

" След национализация на лотариите той е държан отново полумъртъв, без значение че има големия запас да бъде едно извънредно печелившо сдружение като монополист на пазара. Тъй като не мога да вляза сега обективно в ръководство на сдружение, не знам действителната обстановка, а разясня единствено на база на предоставени ми документи. За обществото не би трябвало да е загадка, че БСТ е партийна касичка на не една партия и е употребен, с цел да основава медиен и финансов комфорт по време и преди избори и бизнес комфорт на избрани предприемачи, което в този момент ще го откриваме. Директното финансиране на политически партии не може да се прави от тотализатора, само че има механизми, които разрешават посредством избрани обръчи от компании средствата на тотализатора да бъдат насочвани към комфортни на властта или на други свързани с властта бизнеси, само че това ще се открива с инспекции ", разяснява в неделя Радостин Василев. 

ГЕРБ политизирали БСТ

Министърът е безапелационен, че макар опитите да бъде забавено вписването на новото управлението на БСТ, процесът по промяната е неизбежен. 

“Резултатите, които се демонстрират през последните години, трансформират БСТ в сдружение на минимална облага. Тя е извънредно дребна за потенциала на един монополист на пазара. Националната
лотария, тази която към този момент не съществува, единствено от билетчетата, които са част от игрите, проведени към този момент от тотализатора, е правила по 1,5 милиарда лева облага, а тотализаторът десетократно по-малко. Нашата цел е българският спорт да се финансира напълно от тотализатора. Парите да са повече, с цел да можем да оправим развалената ни инфраструктура и ръководството на БСТ да е отговорно към огромни облаги. Все отново това е комерсиално сдружение ”, съобщи Радостин Василев. 

Според министъра на спорта управлението на БСТ е политизирано по времето на ГЕРБ.  

“На срещата, която организирах със настоящето управление, Йовов сподели, че не желае да застане с министъра и да опише за нашите диалози, тъй като политическата му принадлежност била към ГЕРБ и не желае да застава до други политически фрагменти. Сигурен съм, че бъдещият изпълнителен шеф на БСТ няма да дели хората на ГЕРБ и други, с цел да застане пред тях и да опише истината какво сме говорили в стаята, когато го е поканил министърът. Това е политизация ”, сподели oще спортният министър Радостин Василев. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР