Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев нарече критиките от

...
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев нарече критиките от
Коментари Харесай

Спортният министър отвърна на Бойко Борисов

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев назова рецензиите от Бойко Борисов " кухи обвинявания ". Миналата седмица водачът на ГЕРБ уточни съответно Илиев като министър, който не си прави работата, и попита къде са инфраструктурните планове в спорта, визирайки игрища, зали, физкултурни салони и площадки.

" За мен тази позиция не е самоцел. В момента имам шанса да бъда министър на спорта и всеки ден когато потеглям на работа, си споделям: " Днес би трябвало да направиш положително. " Кога ще си потегли от поста няма никакво значение, единственото значимо в тази ситуация е, че сега, в който си потегли, още веднъж ще заедно съм с гордо вдигната глава, ще знам, че съм работил оптимално за спортистите и за младежите, ще знам, че сме работили почтено и честно ", сподели Илиев пред Българска национална телевизия.

Относно рецензиите той съобщи: " Само за 4 месеца макар рецензиите, които отнасяме от всякакви политически водачи, нещата са извънредно доста. "

Илиев акцентира, че сходни планове няма по какъв начин да бъдат направени за четири месеца.

" Този човек е наясно, че за 4 месеца страната не може да построи такива неща, за които той приказва, само че за 12 години ръководство може, и аз запитвам къде са тези неща и за какво тези които ги има, са в това положение, в което се намират сега ", сподели Илиев.

Според него въпроси би трябвало да бъдат заложени към предшествениците му, като уточни съответно план за физкултурни салони от 2020 година

" През 2020 година Министерството на младежта и спорта афишира, че ще строи 25 физкултурни салона, за което заплаща 22 милиона лв. 100% предплатено. Има един подготвен. Така че въпросите би трябвало да бъдат задавани от нас. Но за мен не е значимо какво са създали или не са създали предходните, за мен е значимо какво ние ще създадем като управление ", добави Илиев.

" Не мога да предсказвам един или различен политически водач по какъв начин е решил да си построи акцията. Това са кухи обвинявания, които нямат никаква стойност и са в реда на нещата. За мен огромните водачи, преди да насочат обвинявания, би трябвало да могат да носят отговорност за своите дейности. "

Той уточни, че за олимпийска подготовка са отделени спомагателни 3.2 млн., както и направените промени в Наредба 5, съгласно които медалисти при младежите от огромни шампионати към този момент ще получават награди.

" Между 16- и 20-годишна възраст губим подготвени състезатели, тъй като стартират работа, с цел да могат да се устоят. С измененията нашите млади гении ще получават финансиране от първо до осмо място. За първо място на международно състезание са планувани награди от 20 000 лв., а за купа от европейски шампионат - 10 000 лв.. Това не са огромни суми за младеж, само че е признателност за положения труд ", добави Илиев.

Министърът разяснява и положението на спортната инфраструктура: " Заварих един неработещ механизъм, страната е наляла обекти за милиарди в едни сдружения, които са търговски, само че единствената търговия е да издават чартърен спортни парцели. Те самите не генерират никаква облага, в противен случай, единствено загуба. За тези години към този момент са 70 млн. лв. загуба. Този механизъм не работи. Тук е ролята на страната да откри съществено решение. Обмисляме да създадем Държавна организация " Спортна инфраструктура ", където страната да си влезе в ролята на собственик ", обясни министър Илиев.

По-късно през днешния ден Илиев се срещна с президента на Европейската федерация по повдигане на тежести Антонио Конфлити, като двамата разискаха опцията България да одобри европейско състезание за мъже и дами през февруари 2024. Шампионатът ще е и олимпийска подготовка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР