Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович

...
Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович
Коментари Харесай

Сърбия: Интерконекторът с България ще бъде завършен през есента

Министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович инспектира през днешния ден, дружно с ръководителя на Делегацията на Европейски Съюз в Сърбия Емануел Жиофре, работите по построяването на междусистемната газова връзка Сърбия-България и съобщи че целият план ще бъде приключен през есента, съобщи Танюг.

„ Изграждането на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение за нашия енергиен бранш, защото с построяването на този водопровод ще можем да доставяме газ от няколко източника, като Азербайджан и от терминала за полутечен природен газ в Александруполис, Гърция. През предходния интервал ние преодоляхме доста провокации по плана, а през днешния ден стартира работата по най-трудния сектор от газопровода, където междусистемната газова връзка се пресича с автомагистралата. Очакваме целият план да бъде приключен през есента “, сподели Джедович.

Тя добави, че досега на строителната площадка са доставени към 100 км тръби, или към 90 %, като реализация на този стадий е по-голяма от плануваната.

„ Изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България има и районно значение, заради което имаме мощна финансова поддръжка от Европейски Съюз за този план. Паралелно с осъществяването на плана започнахме подготовката на пространствено-техническата документи за различен значим план за газовата диверсификация на Сърбия, който е построяването на междусистемна газова връзка сред Сърбия и Република Северна Македония “, сподели Джедович.

Ръководителят на делегацията на Европейски Съюз в Сърбия Емануел Жиофре сподели, че е удовлетворен да види по какъв начин напредва този план и че Европейски Съюз продължава да е зает с диверсификацията на газовите доставки за Сърбия и повишението на устойчивостта и конкурентоспособността на нейната енергийна система.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР