Министърът на културата вини генералния директор на БНТ в лобизъмУС

...
Министърът на културата вини генералния директор на БНТ в лобизъмУС
Коментари Харесай

Конфликтът Минеков - Кошлуков ескалира

Министърът на културата вини генералния шеф на Българска национална телевизия в лобизъм
УС на Българска национална телевизия сезира интернационалните институции за напън върху свободата на словото

Министърът на културата във краткотрайното държавно управление Велислав Минеков наскоро упрекна управлението на Българската национална телевизия за спиране на постоянната стратегия за лъчение на брифинг на партия Герб. Той изпрати писмо до Българска национална телевизия и Съвет за електронни медии, в което желае пояснение за какво в предаването “Денят стартира с Георги Любенов” е направено директно включване от конференция на ГЕРБ във връзка абсурда с подслушванията.

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков му отвърна, че това е по редакторска преценка, която не е в прорез с разпоредбите на държавната телевизия и Закона за радио и телевизия.

“Прекъсването на живото предаване на Българска национална телевизия несъмнено постоянно може да се изясни с редакторска преценка, само че това не анулира обстоятелството, че в ефира на публичната телевизия беше излъчено изключително изказване на политическа партия. Разбирам формалното Ви пояснение на закона, само че то не дава отговор на въпроса ми по какъв начин изключителното включване на тази конференция дава отговор на публичния интерес”, написа в отговор министърът.

В следващ епизод от ескалиращото напрежение сред Минеков и Кошлуков през днешния ден Управителният съвет на Българска национална телевизия излезе с позиция по тематиката, посредством която сезира редица европейски институции за напън върху свободата на словото. Предоставяме нейния цялостен текст:
Позиция на Управителния съвет на публичната телевизия
През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на невиждана офанзива от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното държавно управление упрекна публицистите на Българска национална телевизия в нарушаване на закона, в вероятно закононарушение и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите сътрудници са сложени паралелно до терористи и нарушители.

Тези неистини и безумни обвинявания бяха отправени неведнъж от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на Българска национална телевизия изпълнителната власт си разрешава толкоз безочливо и безогледно да сплашва публицисти. В публично писмо от министерството бе поискано пояснение от малкия екран за нейната публицистична активност. Никога до момента, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на публицистите, които по закон са самостоятелни и независими.
Заплахи към публицисти е имало и преди в България, министри са си разрешавали да насочат нападки и закани. Никога обаче публицисти не са били приравнявани с нарушители.

Никога, нито един министър не си е разрешавал обществено, с писмо от министерството, да търси сметка на публицисти, да ги афишира за извършители на закона, за опасност за националната сигурност.

Подобно жестоко, безогледно потъпкване на свободното слово и независимостта на публичната телевизия е неприемливо в едно демократично общество. Този напън на властта има вцепеняващ резултат. Нашите сътрудници са мощно обезпокоени за своята работа и професионална самостоятелност.

Господин Минеков неколкократно погази правилата и европейските стандарти на публичните медии, обезпечени от Закона за радио и телевизия. Нека напомним на всички представители на държавната власт и на политическите партии, че свободата на изложение и публицистичната самостоятелност на медиите са един от главните стълбове на правата на индивида в Европа:

а) Основен детайл на тези правозащитни стандарти е недопустимостта на политическа и държавна интервенция и цензура в медиите - частни и публични.

б) Тези стандарти са обезпечени от Европейската спогодба за отбрана на правата индивида и главните свободи и са разгърнати в трайната процедура на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург (вж. например делата Sunday Times v. the United Kingdom, Observer and Guardian v. the United Kingdom, Thorgeir Thorgeirson v. Iceland).

в) Независимостта на публицистите и ненамесата в публицистичната независимост от страна на политически фигури и държавното управление са измежду главните гаранции за свободата на словото (вж. и Резолюция на Европейския парламент от 21 май 2013 по отношение на Хартата на Европейски Съюз: стандарти за медийна независимост в Европейския съюз, както и Европейската харта за свободата на медиите, подписана от десетки водещи издания в Европа).

г) Тези правила и стандарти са включени и в нашата национална конституционна и законодателна уредба. В частност, член 5 от Закона за радиото и малкия екран категорично подсигурява независимостта на доставчиците на медийни услуги и на тяхната активност от политическа и икономическа интервенция и вкарва безспорна възбрана за цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Заплахите и опитите за цензура от страна на министър Минеков изискват безапелационна реакция от Българската национална телевизия. Ето за какво ще сезираме интернационалните институции, дипломатическия корпус и неправителствените организации в отбрана на медийната независимост.

По-конкретно, стенограми от изявленията на господин Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпореждания на българското законодателство, които бяха безогледно нарушени, ще бъдат предоставени на:

• Европейския съвет за радио и телевизия (EBU);
• Европейската комисия посредством заместник-председателя на Европейска комисия госпожа Вера Йоурова и Комисаря по правораздаване господин Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция “Образование и култура”;
• Директора на Агенцията на Европейския съюз за главните права господин Майкъл О`Флеърти;
• Комисаря по правата на индивида при Съвета на Европа госпожа Дуня Миятович;
• Европейския парламент - Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи ;
• Дипломатическите представителства на държавите-членки на Европейски Съюз и на Съединени американски щати в София.
• Съюз на българските журналисти, Фрийдъм Хаус, “Репортери без граници”, както и други организации, защитаващи медийната независимост и правата на публицистите

Българска национална телевизия ще продължи да извършва своите отговорности и социална функционалност, спазвайки журналистическите стандарти и правилата на публицистична самостоятелност. За работата на водещи, кореспонденти, редактори, оператори, режисьори и публицистите, работещи в Българска национална телевизия, свидетелстват и десетките оценки на нашите сътрудници от български и интернационалните организации с самопризнание за техния професионализъм.

Контра
Минеков: Кошлуков да каже за телевизия „ Алфа “
В отговор на позицията на УС на Българска национална телевизия министър Минеков насочи през вчерашния ден нови личностни обвинявания към Емил Кошлуков.

" Дано Кошлуков опише за TV7, за която отговаряше банкрутиралата КТБ, Цветан Василев и Делян Пеевски. Кошлуков е бил част от телевизия " Алфа “. Това за какво липсва в автобиографията му. Кошлуков е обвързван с компаниите, които са глобени по закона " Магнитски ". Той би трябвало да бъде подложен на същите ограничения, като останалите свързани с тези компании. Искам ДАНС и всички служби да схванат какво се е случило в този интервал. Тук не става дума за независимост на словото, а за серия от безобразия, осъществени персонално от шефа на националната телевизия ".

Той отхвърли да е упреквал публицисти и да е упражнявал напън върху Българска национална телевизия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР