Министърът на културата проф. Велислав Минеков, кметът на Пловдив Здравко

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков, кметът на Пловдив Здравко
Коментари Харесай

300 000 лева за проектиране на нова сграда на Операта, търсят подходящ терен

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, кметът на Пловдив Здравко Димитров и ръководителят на фондация „ Дом за пловдивската опера “ инж. Любозар Фратев подписаха меморандум за изграждане на постройка на музикалната институция под тепетата.

„ Пет години и половина минаха, с цел да стигнем до този миг. Това не е краят в преследването на нашата задача, само че е значима крачка напред. Попаднахме на министър на място и през днешния ден вършим тази крачка дружно “, сподели Фратев.

Проф. Минеков изрази насладата си, че в Пловдив се случват такова „ знаково събитие “.

„ След доста години на перипети и вървене по тъгите Операта с нейната нова постройка ще бъде част от герба, от лика на Пловдив. Ще би трябвало да създадете работещ екип, който да управлява институцията, което по никакъв начин не е елементарно. Радвам се, че и кметът на Пловдив откликна, тъй като даже и ние да не сме част от ръководещите с този меморандум всеки идващ кмет и министър ще има ангажимент. Това, че в Пловдив ще бъде издигната опера, ще има мощен отзив и по света “, сподели Минеков.

Кметът Здравко Димитров пък съобщи, че общината ще разгласи архитектурен конкурс с вярата, че Пловдив ще получи това, което заслужава, а сега се търсят разновидности за място и напълно скоро от общината ще разгласят кои са вероятните терени за постройка.

След него министър Минеков разгласи, че България има доста мотиви за наслада един, от които е, че след 30 години към този момент е част от комитета за международно завещание. Това се е случило по време на присъединяване му в конференция на ЮНЕСКО предишния ден. Минеков бе безапелационен, че в проекто-бюджета на Министерството на културата има заложени 10 млн. лв. за ремонт на Концертна зала, има планувани и 300 000 лв. за планиране за дом на операта.

„ Със зам.-министър Славов имахме среща с министъра на финансите във връзка бюджета за 2022 на Министерство на културата, бяхме извънредно нахални и поискахме 250 млн. лв. повече за просвета, тъй като няма какво да се лъжем, бранш „ просвета “ тъне в мизерия, а нищетата е пътят към разрухата, с нея се привиква, а това не е добре. Надявам се, че идващият кабинет ще ръководи тези средства доброжелателно. Работим по увеличението на експертния екип на НИНКН, от 52-ма да станат към 100- 120 души. Тогава няма да има систематичната съсипия “, сподели Минеков.

Той приключи с думите, че изкуството не би трябвало да живее в непрекъсната борба за оцеляване, а с горделивост, а това става със средства.

Бяха обрисувани и уговорките на „ Фондация дом за пловдивската опера и общината съгласно меморандума.

„ Дом на пловдивската опера “ ще изготви модел за ръководство на бъдещата постройка, стъпвайки върху интернационалния опит. Ще поеме и една трета от средствата, нужни за построяването на постройката, Община Пловдив ще задели имот. Ще изготви техническото задание на плана и ще приготви документите за планиране и строителство. Пред кореспондент на TrafficNews.bg министър Минеков съобщи, че ще се опита от 2 милиарда лв. заложени за възобновяване на районите в границите на националния проект за възобновяване от рецесията също да бъдат отделени средства за градежа.

Директорът на операта Нина Найденова благодари на всички, които са приели построяването на операта като персонална идея и напомни, че през 2023 музикалната институция става на 70 години, а този празник е превъзходен мотив възрожденския акт за построяването на постройка на операта да стане факт.

„ В днешните времена културата е по нужна от всеки път, подсигурявам, че нашият екип ще развие институцията и ще отговори на упованията. Надявам се, обществото да се консолидира към тази цел и градът да одобри този акт “, сподели още Найденова.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР