Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен
Коментари Харесай

Минеков очаква план за реставрация на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доцент Пламен Славов посетиха остров „ Св. св. Кирик и Юлита “ край Созопол. Те разискаха положението и бъдещето на острова дружно с регионалния шеф на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози, оповестиха от министерството.

Министерството на културата търси финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички здания и обекти на острова. Министър Минеков обаче чака първо проект за консервация и реституция, след което да бъде направен и проект за ръководство на обекта.
 Блъсков: Минеков е некадърник, ще го осъждам! Блъсков: Минеков е некадърник, ще го осъждам!
" Съществото на фотографията одеве се самоуби ". Това написа във Facebook основния редактор на вестник Труд Петьо Бълсков за служебния министър на...

Остров „ Св. св. Кирик и Юлита ” е разгласен за монумент на културата през 1965 година Той е включен в рамките на резерват „ Созопол “, а от 2009 година на територията му се правят археологически разкопки.

„ Св. св. Кирик и Юлита “ е обвързван със сушата посредством вълнолом, а територията му е близо 83 декара. Смята се, че тук се е помещавал най-древният град по българските земи. Според учени ролята на мястото е било акропол на античния град-държава Аполония Понтика. На острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно е издигнат и манастирът „ Св. св. Кирик и Юлита “.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР