Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен обект

...
Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен обект
Коментари Харесай

Боил Банов ще посети праисторическата каменна крепост Провадия-Солницата


Министърът на културата Боил Банов ще посети най-стария солодобивен обект в Европа - Провадия-Солницата (5500 – 4250 година прочие Хр.).

Банов ще ревизира хода на реставрационните и консервационните работи в обекта на 20 септември в двора на „ Провадсол ” АД край Провадия. Дейностите се правят с поддръжката на Министерството на културата.

Археологическият комплекс, който включва солодобивен център и некропол, се изследва от 2005 година от интердисциплинарен екип на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките и Историческия музей в Провадия, с присъединяване и на други български и непознати експерти. Ръководител на екипа е чл.-кор. проф. Васил Николов (НАИМ-БАН).

Проучванията вървят по едно и също време с теренната консервация и реституция на каменните структури, най-вече на каменната цитадела, издигната при започване на късната каменно-медна ера - към 4600 година прочие Хр. По време на теренното изследване обектът се радва на многочислени гости, а за 22 септември т.г. се приготвя Ден на отворените порти.

Праисторическият солодобивен и градски център дава информация за откритата тук преди 7500 година и практикувана до през днешния ден технология за приемане на сол посредством преваряване на разсол (солена изворна вода), за фортификацията и стопанската система на региона по долното течение на Провадийска река и край Варненските езера. Необходимостта от защита и запазване на най-голямото благосъстояние на онази ера - солта, довежда до построяването на каменна цитадела с отбранителни стени, високи 4 - 5 м., към 4700 година прочие Хр. Трите стадия на праисторическата каменна цитадела Провадия-Солницата (4700 - 4250 година прочие Хр.) показват нововъведения в крепостното строителство, които до неотдавна се считаха за открития на доста по-късно време. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР