Министърът на културата Боил Банов обеща правителството да осигури допълнителни

...
Министърът на културата Боил Банов обеща правителството да осигури допълнителни
Коментари Харесай

Министър Боил Банов: Правителството ще финансира допълнително културата

Министърът на културата Боил Банов даде обещание държавното управление да обезпечи спомагателни средства за обществено и структурно подкрепяне на културата. Това стана ясно след втората онлайн среща сред управлението на министерството и представители на разнообразни сфери в културата. Сред тях бяха мениджъри и създатели от изпълнителските и образните изкуства, представители на свободните подиуми и разнообразни професионални организации.

На срещата бяха разисквани предложенията на обединявания самостоятелен бранш за основаването на обществен и на систематичен фонд, които да обезпечат, както огромния брой свободно практикуващи актьори във всички браншове на културата, по този начин и да подкрепят самостоятелните и частни културни организации, чиято активност е неразрешена в изискванията на изключителното състояние.

Предложените два обществени фонда се трансформират в стратегии

Постигнато е съглашение, че предложенията за основаване на обществен и систематичен фонд ще бъдат трансформирани в две нови стратегии в границите на Национален фонд " Култура ", само че ще включват показаните от самостоятелния бранш ограничения.

Министър Банов е уверил присъстващите, че Национален фонд " Култура " ще бъде в допълнение финансиран от държавното управление по този начин, че да обезпечи нужните ограничения.

Мерките в поддръжка на бизнеса не са подобаващи в областта на културата

Допълнителна и характерна поддръжка за културата се постанова след публично оповестените спешни ограничения за бизнеса от страна на държавното управление. Хората в бранша на културата не могат да се възползват от тях, заради всеобщия модел на работа по цивилен, а не по трудови контракти, както и поради планово насочената активност, която не обезпечава непрекъсната претовареност.

Допълнителните средства ще дойдат от неусвоените европейски фондове

Нуждата от използването на незабавни ограничения, които да предотвратят задаващата се дълбока рецесия в културата постановат министър Банов да потърси спомагателни средства от държавното управление, които да добавят ограничавания и извънредно непълен бюджет на Национален фонд " Култура ", който към този момент е разпределен по настоящи стратегии. Той намерено е заречен да сложи този въпрос пред държавното управление.

Допълнителният бюджет за просвета може да бъде обезпечен от неусвоените, преразпределени средства по структурните европейски фондове и от пренасочването на средства при преструктурирането на националния бюджет.

До 3 април би трябвало да има нов механизъм за деяние на фонд " Култура "

На срещата беше решено да се сътвори работна група с представители на Министерство на културата и самостоятелния бранш. До петък, 3 април, групата би трябвало да предложи механизъм, по който нужните обществени и структурни ограничения да се прибавят като нови стратегии на фонд " Култура ", като по този метод надградят неговата активност досега.

Фонд за избавяне на човешкия капитал в културата желае " Демократична България "

Извънреден фонд с две секции предложи по-рано през днешния ден политическото обединяване " Демократична България ". Първата секция би трябвало да обезпечи структурна поддръжка на институции и организации в региона на културата и изкуствата. " Тя да бъде с ясни критерии, с цел да могат да задържат и опазят своя експертен и учредителен потенциал ", се отбелязва в предлагането.

Втората секция на този фонд би трябвало да отпуска самостоятелни помощи и стипендии, които да оказват помощ на създателите и артистите да преживеят рецесията. От " Демократична България " оферират и нулева година за държавните културни институти и организации, като образуването на новите им бюджети за 2021 година да е на база приходите им от 2019 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР