Министърът на културата Боил Банов няма да подава оставка заради

...
Министърът на културата Боил Банов няма да подава оставка заради
Коментари Харесай

Министърът на културата: Бесен съм, но няма да подам оставка

Министърът на културата Боил Банов няма да подава оставка поради пожара в постройката от комплекс " Царските конюшни ". 
 Горялата постройка от Царските конюшни е благосъстоятелност на Външно  Заради Царските конюшни: Зам.-кмет на София упрекна Министерството на културата в безучастие  Общината ще задължи притежателя на Царските конюшни да ги възвърне в достоверния им тип
Не мога да подам оставка, тъй като някой пали някъде, където обаче съм обезпечил нужната защита на обекта от позиция на Закона за културното завещание, съобщи Банов по бТВ. 

„ Царските конюшни ” ще получат прелиминарен статут на културна полезност от национално значение след пожара през уикенда, сподели още министърът на културата. Той обаче акцентира, че актът може да падне в съда, заради многото каузи, които водят притежателите между тях и неуточнената благосъстоятелност.

„ Това го върша не тъй като съм уверен, а с цел да отговоря на един популизъм в публичното мнение, което не ми е присъщо ”, акцентира Банов. По думите му няма значение дали става дума за тенденциозен палеж или случайност - безсмислено е притежателите на такива здания да се пробват да палят и разрушават, тъй като по закон са длъжни да възстановят всичко по метода, по който е изглеждало. 

Тази постройка, дали през вчерашния ден беше от национално значение или на следващия ден ще бъде оповестена, се съхранява по един и същи метод и в този момент, увери министърът на културата. 

Той съобщи, че е гневен от случилото се с Царските конюшни. 

Спаси София изиска още през вчерашния ден оставката на министър Боил Банов. 

Вие доказахте, че сте некадърен да опазвате културното и архитектурно завещание на България, а с това не изпълнявате една от главните ви задания. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като монумент на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам. министър при разрушителното за културата ръководство на Вежди Рашидов и в този момент като министър, не просто не направихте нужното, с цел да подсилите и укрепите административния и действен потенциал на Националния институт за недвижимо културно завещание, а в противен случай - създадохте една скопена институция, която не може да опази даже най-ценното. ОСТАВКА!, пишат от организацията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР