Министърът на културата Боил Банов коментира проектозакона за държавния бюджет,

...
Министърът на културата Боил Банов коментира проектозакона за държавния бюджет,
Коментари Харесай

Министър Боил Банов: Общините да започнат да прилагат закона паметниците на културата

Министърът на културата Боил Банов разяснява проектозакона за държавния бюджет, съгласно който страната ще обезпечи 30 млн. лева повече за просвета през 2018 година Според плановете бюджетът на министерството се усилва с близо 18 млн. лева – от 157 до 175 млн. лева, като огромната част от покачването ще отиде за политиките в региона на актуалното изкуство и достъп до качествено обучение. За запазване на културното завещание са планувани с милион повече. Средствата, които страната отпуска на общините за културни действия, също се усилват с 12 млн. лева, уточни министър Банов по Българска национална телевизия.

Банов разяснява положителните практики в страните членки на Европейски Съюз, някои от които също има разисквания да бъдат прилагани и у нас – концепциите да бъдат отделяни средства за просвета от лотарии, както да вземем за пример във Англия, или по-ниско Данък добавена стойност за книгите, както е в Чехия.

„ Много от тези модели биха могли да се ползват тук, ние също имаме доста положителни практики. Реално отчисления от
лотарията са разказани в Закона за меценатството, работим за основаването на условия Законът да бъде прилаган, той би трябвало да работи ”, акцентира Боил Банов във връзка с идните промени в Закона за меценатството.

Той посочи, че е извънредно признателен на финансовия министър Владислав Горанов за нарастването, което се възнамерява, като изрази вяра, че при разискването в пленарната зала има опция то да стане и още малко по-голямо. Като едно от основните нараствания министърът на културата дефинира това в Национален фонд „ Култура ”, като резистентен инструмент за подкрепяне освен на събитията от идната Културна стратегия на Председателството, само че и по-късно. За първи път от доста години ще има средства и за присъединяване в Международното Венецианско биенале за модерни изкуства – значим международен конгрес, както и за попълване фондовете на библиотеките и музеите с творби на модерни създатели, които до момента липсваха.

Министър Банов изрази задоволството си, че в учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството също има нарастване на средствата за заплати. Увеличението на средствата за просвета за общините също ще способства за финансирането на разнообразни значими действия в институтите, които и в този момент се подкрепят и логиката е такава, че общините познават извънредно добре културната си инфраструктура и знаят къде има потребност от финансиране. „ В последна сметка това са пари от налозите на всички ни, без значение дали се разпределят от страната или от общината ”, уточни министър Банов.

На въпрос за готовността на Културната стратегия министър Банов заяви, че все още Министерството е на стадий оценителни комисии. Постъпили са за разглеждане близо 500 плана, което ще изисква сериозна работа по тяхното оценяване и след 20 ноември се чака да има резултати.

Боил Банов приказва и за нарастването на средствата в областта на опазването на движимото и недвижимото културно завещание. Той акцентира, че дебатът за саморазрушаващите се монументи на културата тече доста интензивно и на напред във времето излиза казусът със саморазрушаващите се къщи – монументи на културата, чиито притежатели нямат задоволително средства за тяхното поддържане. Според министър Банов не всичко е въпрос единствено на пари, би трябвало да се работи и директно с хората – да им се изяснява какво би трябвало да се направи, по какъв начин, да им се оказва помощ с решения. Боил Банов акцентира още един път, че огромният ключ е общините да се задействат и да стартират да ползват закона. Банов подсети, че в този момент по закон откакто някой разрушава монумент на културата, общината има право да влезе, да го възвърне, да го ипотекира за сметка на притежателя и в случай че той не може да заплаща, да го придобие.

„ Едно нещо желая да кажа на всички – да знаят, че дали къщичката им ще се унищожи, дали те ще я възпламенят, дали през нощта ще влязат сякаш инцидентно всевъзможни багери и ще преминат през нея, тя по нашия закон би трябвало да се възвърне във типа, в който е била. Преди 9 година можеше, законът беше различен – в случай че къщата падне и се унищожи, строй каквото искаш там. Сега не е по този начин, те би трябвало да възстановят това, което е било ”, бе безапелационен министърът на културата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР