Министърът на културата Боил Банов, френската посланичка Н.П. г-жа Флоранс

...
Министърът на културата Боил Банов, френската посланичка Н.П. г-жа Флоранс
Коментари Харесай

Осмото чудо на света изниква в Созопол, Париж и Дубай ще завиждат ВИДЕО

Министърът на културата Боил Банов, френската посланичка Н.П. госпожа Флоранс Рубин, посланикът на Обединените арабски емирства у нас Н.П. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, шефът на Агенцията на френските музеи Ерве Барбаре, който е със статут на министър на музеите, придrужавани от френска делегация с специалисти в региона на културно-историческото завещание, работещи в Лувъра, са създали обход на о.Св.св.Кирик и Юлита в Созопол, оповестява Флагман бг.

Няколко часа по-късно пред наши и непознати медии бе оповестено, че е в напреднал етап неповторим план за превръщането на призрачния остров против пристанището в многофункционален музей, включващ и подводната археология, където да се събере всичко от нашето Черноморие.

Заради високото наличие на сероводород, каквото потъне вътре в наши води, остава във типа, в който е било, без значение дали са минали стотици години или повече от хилядолетие. Островът ще приюти в обособена рамка творби и на актуалното изкуство.

В обсега на музея ще попадне неповторимата архитектура на морското учебно заведение, ранносоциалистическата архитектура на казармите, вълноломът – като комбиниране на разнообразни светове и фантазии на разнообразни генерации.

„ Мисля, че това ше бъде третият обект след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби, който ще даде изключителна добавена стойност освен на Созопол и района, освен на цялото ни Черноморие, а и на цяла България”, съобщи Боил Банов от брега на рибното пристанище - против прелестната, само че грохнала постройка на тогавашното учебно заведение.

Тази концепция е от дълго време, обявена е неведнъж, само че паради ред аргументи, множеството от които политико-икономически, до сегашния миг не е получила зелена светлина.

„ За първи път пристигнаха хората, които са главната движеща мощ, с които започваме директна работа по плана, под управлението на Агенцията на френските музеи. Дойдоха персонално на място да се срещнат, мисля, че са доста впечатлени. И започваме директна работа по този план, който ще включва идея, концепция, възстановяване”, съобщи Банов.

Амбициозният план ще бъде финансиран взаимно сред трите страни и всички здания ще бъдат възобновени в границите на тяхната архитектура и стойност, която имат. Всички те ще се трансфорат в креативен пространства – в музеи, галерии, кина, в места за просвета, целият Остров ще е едно отворено за гости необикновено по същина и визия украшение.
 Андре Барбаре видя най-старата част от цивилизацията на Созопол, със светилището на Аполон и остана очарован от невероятната опция за експониране на скъпите находки, островът е зад тила му
Основната постройка е стоманобетонна и е доста здрава като структура, направено е проучване тази година, тя ще претърпи цялостно възобновяване в истинския си образ от началото на предишния век.

Проектът наложително ще бъде обсъждан с локалната общественост, с локалната власт в Созопол, акцентира министърът, намеквайки че повече от седем години брани старината от набезите на безочливи управници и предприемачи, проваляйки проекти да се трансформира в хазартен център с хотели и паркинги. Няма възможност страната обаче да съобщи собствеността на парцела на Общината.

„ Общината в лицето на предходния кмет Панайот Рейзи искаше от този остров да направи развлекателен център и паркинг, няма по какъв начин да стане. Цялата археология на острова ще се експонира след реституция. В рамките на 6 месеца следващата година ще стартират директни дейности по реализирането на плана, който ще се финансира от трите страни.”, споделиха Банов и госпожа Рубин.

На въпрос на Флагман по кое време ще стартира страната действително да стопанисва и вълнолома - това извънредно хидротехническо оборудване, министърът сподели, че то е част от плана и цялата инфраструктура в близост ще се промени генерално. Той не се ангажира с точна сума, по този начин или другояче и трите страни ще имат присъединяване във финансирането.

„ Аз персонално съм подготвен да отпусна милиарди, но ги нямам. Ако ги имах, щях да ги отпусна.За страната това ще е голяма и печеливша инвестиция”, заключи Банов.

Минути преди да пристигна делегацията, кореспондент на Флагман.БГ снима малко видео, островът към момента е неразрешена военна територия, макар че от 2007 година е трансфериран на Министерство на регионалното развитие, след което мина към Министерството на културата. Вижда се занемарената инфраструктура и към вълнолома - изкуственият провлак от предишния век:


СНИМКИ и ВИДЕО: Флагман бг

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР