Министърът на културата Атанас Атанасов взе участие в Неформалното заседание

...
Министърът на културата Атанас Атанасов взе участие в Неформалното заседание
Коментари Харесай

Министрите на културата на ЕС единодушно приеха декларация за Украйна


Министърът на културата Атанас Атанасов взе присъединяване в Неформалното съвещание на европейските министри на културата, което се организира по самодейност на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз в гр. Анже, Франция, на 7 и 8 март т. година
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2162
Заседанието бе управлявано от френската министърка на културата Розлин Башло, измежду присъединилите се в него бяха още госпожа Вера Йоурова, заместник-председателка на Европейската комисия, отговаряща за полезностите и прозрачността, комисарят по вътрешния пазар, господин Тиери Бретон, комисарката по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша госпожа Мария Габриел. В двудневния ред на срещата, отдадена на диалози за укрепването на европейския културен модел, Френското председателство бе планувало диспути на следните тематики: част „ Аудиовизия “- „ Бъдещето на медиите в Европа и усилване на културното разнообразие в Интернет “; част „ Култура “ - „ Нови европейски провокации за политиките по опазването и подсилването на наследството “. 

Основна тематика в първия ден на съвещанието бе обстановката в Украйна. Френското председателство даде опция на министрите на културата да създадат изказвания по отношение на военната експанзия в страната. Министрите приказваха за ограниченията, които могат да бъдат подхванати на национално и европейско равнище в помощ на културата и медиите в Украйна. Чрез видеоконферентна връзка се включи министърът на културата и осведомителната политика на Украйна Александър Ткаченко, с цел да осведоми сътрудниците си за настоящата обстановка. В края на този първи ден министрите на културата на страните от Европейски Съюз одобриха единомислещо декларация от срещата, в която показаха своята взаимност с Украйна и нейния народ и битката им за независимост, суверенитет и самостоятелност. 



В признатата декларация министрите на културата на страните от Европейски Съюз акцентираха поддръжката си за украинските актьори, публицисти, културни и медийни експерти и показаха готовността да им спомагат дружно с интернационалните партньори; ангажираха се да обединят напъните си и да споделят най-хубави практики по какъв начин да бъдем солидарни и да приветстваме украински актьори, публицисти и културни и медийни експерти, както и да се прегледа културното съдействие занапред; показаха уговорката си да поддържат институции, искащи да одобряват украински актьори, публицисти и културни и медийни експерти, с цел да могат те да продължат активността си и по този метод да запазят свободата си на основаване и изразяване; показаха поддръжката си за всички медии и публицисти, които се стремят да отразяват продължаващата военна експанзия против Украйна по самостоятелен и неутрален метод и подчертаха нуждата от гарантиране на тяхната физическа защита; потвърдиха още веднъж своя ангажимент към свободата на изложение и информация, свободата на медиите и плурализма и осъдиха продължаващата акция за манипулиране на информацията, както и дезинформацията, от които жителите, наранени от военната експанзия, би трябвало да бъдат защитени; показаха мощната си угриженост по отношение на културното завещание на Украйна, заплахите и вредите, пред които е изправено то и потвърдиха готовността си да поддържат неговото запазване в съдействие със съответните интернационалните организации и партньори; потвърдиха още веднъж поддръжката си за потреблението на всяка налична европейска стратегия в региона на културата, аудиовизията и медиите, и по-специално -„ Творческа Европа ”, за актьори, публицисти и културни и медийни експерти, които са наранени от военната експанзия против Украйна и последствията от нея. 



В плануваните публични изказвания по време на съвещанието министър Атанасов благодари на Френското председателство за организирането на това значимо събитие, като акцентира, че се усеща обнадежден от заетата обща позиция в подписаната от него и сътрудниците му от Европейски Съюз декларация. По думите на министър Атанасов това демонстрира обединяването към едни и същи полезности в Европа – тези на медийната независимост и медийния плурализъм. Министър Атанасов уточни още, че е изключително окуражен от изразената поддръжка за артистите и за всички, които страдат от военната експанзия в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР