Министърът на културата Атанас Атанасов връчи традиционните награди на Министерството

...
Министърът на културата Атанас Атанасов връчи традиционните награди на Министерството
Коментари Харесай

ПРИЗНАНИЕ: Атанас Атанасов отличи 24 изявени творци и дейци на културата със „Златен век“

Министърът на културата Атанас Атанасов връчи обичайните награди на Министерството на културата „ Златен век”, оповестиха от културното министерство. Наградите се присъждат по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Официалната гала по връчването на премиите се състоя в изложба „ Средец” на Министерството на културата.

Най-високите оценки получиха създатели и актьори от разнообразни области на изкуствата за техния принос в развиването на българската просвета и нематериалност, за техния извънреден принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост.

„ Много си мислих какво да Ви кажа, тъй като не желая да има една написана тирада, която да изляза и да изчета, а да Ви споделя нещо от сърце “, сподели Атанасов.

„ В навечерието сме на това, което за мен е най-светлият български празник, най-светлият български ден и може би нашият същински народен празник”, съобщи министърът на културата по време на церемонията.

„ Сега ще Ви наградя и ще Ви изкажа същинската признателност на нашата институция за това, което сте създали, само че преди този момент желая не като министър, а като човек, със примирение да Ви се поклоня и да Ви кажа, че аз откровено си бленувам някой ден да съм като Вас”, показа културният министър.

По думите му пътят, по който всеки създател поема, не е лек. Но този сложен избор прави всеки човек, отдал се на творчеството и на културата.

„ В момента, в който направиш този избор, знаеш, че животът ти ще е доста сложен и че това е предопределение. Това решение не се взема поради материални аргументи “, заяви той. „ Знаеш, че цялостен живот ще би трябвало да водиш борба, която най-вероятно ще остане неразбрана от хората. И Вие сте тук през днешния ден, на тази гала, тъй като Вие сте потвърдили, че в този път има смисъл. Може би най-огромният смисъл за всички нас, за всички българи, за нашия народ “, безапелационен е Атанасов.

„ Затова Ви споделям: в действителност Ви се удивлявам не като министър на културата, а като един млад българин, който си мечтае някой ден да бъде като Вас. Благодаря Ви, че дойдохте, с цел да уважите нашето предпочитание да Ви благодарим”, сподели още Атанасов.

Преди да продължи с церемонията по награждаването, министър Атанасов означи, че през днешния ден огромната българска актриса Емилия Радева чества своя празник. От името на Министерството на културата той ѝ пожела още доста дълги години да радва публиката и да дава образец на младите артисти.

Наградата „ Златен век “ – огърлие беше присъдена на проф. Иван Маразов (изкуствовед, преподавател), Иван Вукадинов (художник-живописец), проф. Здравко Митков (театрален режисьор, преподавател), Антони Дончев (композитор, пианист и диригент) и на акад. Александър Балкански (цирков актьор, създател на цирк „ Балкански “).

„ Златен век “ – звезда получиха актьорите Владимир Бонев и Рашко Младенов, който беше и длъжностен министър на културата през 2017 година, изкуствоведа и шеф на ГХГ-Пловдив Красимир Линков и кинокритикът и учител доктор Олга Маркова.

Със „ Златен век “ – щемпел на Цар Симеон Велики – златен бяха отличени секретарят на НЧ „ Христо Ботев-1928 “ – Варна Франциска Йорданова, археологът и историк доктор Елена Кленина, преводачът и публицист Томас Фрам, филмовите сценографи и художници Борис Нешев и Мария (Марта) Миронска, филмовият продуцент, сценарист и учител доцент Правда Кирова, историкът и шеф на НВИМ доцент доктор Соня Пенкова, режисьорът и предовател Николай Априлов, поп и джаз певицата Маргарита Радинска и поетесата и преводач Надя Попова.

Със „ Златен век “ – щемпел на Цар Симеон Велики – сребърен бяха удостоени вариететната актриса Вили Кожухарова, читалищният активист от Тараклия Иван Боримечков, поетът, сценарист и публицист в Кишинев Нико Стоянов, филологът и шеф на НБ „ Иван Вазов “ – Пловдив Димитър Минев и поетесата и публицист Лиляна-Цезия Механджиева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР