Министърът на иновациите и растежа проведе днес в Брюксел работна

...
Министърът на иновациите и растежа проведе днес в Брюксел работна
Коментари Харесай

Министър Стойчева и еврокомисар Тиери Бретон обсъдиха възможностите за български стартъпи в космическия сектор

Министърът на нововъведенията и растежа организира през днешния ден в Брюксел работна среща с еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон. На нея двамата разискаха опциите за развиване на български стартъп компании в галактическия бранш и високите технологии, както и съдействие в региона на нововъведенията, оповестяват от пресцентъра на ведомството.

Министър Стойчева е в белгийската столица, където взе участие в 16-тата Европейска галактическа конференция. В срещата се включи и Иванка Ташева, заместник-постоянен представител в Постоянното посланичество на България в Брюксел.

„ България има голям капацитет за развиване в бранш „ Космос “. Именно заради тази причина го поставихме като акцент в нашата политика. Една от стратегическите цели на България е да стане асоцииран член на Европейската галактическа организация “, акцентира по време на диалога министър Стойчева.

Тя означи, че присъединението на България към Споразуменията „ Артемида “ на НАСА е историческо и ще даде редица благоприятни условия на български компании и университетските среди до достъп до галактически стратегии и планове. Тя акцентира и триумфите на българските компании „ Ендуросат “ и „ Дрономакис “, които са образец за опциите и потенциала на български стартъпи.

По думите ѝ, посредством основаването на удобна среда за развиване на предприемаческата и стартъп екосистема, България ще увеличи конкурентоспособността си и потенциала за развиване на нововъведения и нови технологии.

Министърът на нововъведенията и растежа акцентира, че измежду целите на МИР са привличането на високотехнологични вложения и развиването на научно- развойната активност в секторите осведомителни и информационни технологии, мехатроника и микроелектроника, промишленост за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система.

Министър Стойчева и еврокомисарят по вътрешен пазар Бретон разискаха още включването на България в Съвместното дружество за чипове (Chips Joint Undertaking), което ще финансира ограниченията по Европейския законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act).

По думите на Бретон, присъединяване в процедурите ще обезпечи достъп до разнообразни благоприятни условия за финансиране и съфинансиране на компании от бранша. Министърът на нововъведенията и растежа означи и основаването на първия отворен езиков модел, приспособен на български език – BgGPT, от международно приетия български институт за изкуствен интелект ИНСАИТ.

„ В България са едни от най- положителните гении и нашата съществена цел е да развием екосистемата и иновационния потенциал на страната “, сподели Стойчева.

От своя страна Тиери Бретон акцентира значимостта за създаване на потенциал за софтуерна продукция за квантови технологии в Европа и по-силна поддръжка за взаимни планове на стартъпи и европейски индустриални компании за основаване на нови решения.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР