Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе работни срещи

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева проведе работни срещи
Коментари Харесай

Стойчева: Работим България да стане балкански център за иновации

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева организира работни срещи в Република Хърватия с министъра на стопанската система и устойчивото развиване Дамир Хабиян и с министъра на науката и образованието проф. Радован Фукс. Целта на срещите е да се ускори съдействието сред двете страни в региона на нововъведенията и на вложенията във високотехнологичния бранш и развиването на предприемаческата екосистема. По време на срещите беше разисквано подписване на Меморандум за съдействие в областта на нововъведенията, технологиите и предприемаческата екосистема.

„ Министерство на нововъведенията и растежа работи целеустремено за превръщането на страната ни в иновационен хъб за Югоизточна Европа - България да е център за нововъведения. Това може да стане посредством устойчиви партньорства с страните от Югоизточна Европа, посредством които да се привлекат и развиват гении, да се ускори съдействието в области като нови технологии, цифровизация, предприемаческа и стартъп екосистема “, съобщи Стойчева на срещата с министъра на стопанската система и устойчивото развиване Хабиян. На нея участваха още зам.-ръководителят на Централна държавна работа за цифрово развиване Никола Модрошан, посланикът на България в Хърватия Н. Пр. Ива Крулева и ръководителят на Службата по търговски и стопански въпроси Мирела Тасева. Стойчева заяви, че МИР ще инициира основаване на взаимен фонд за софтуерен трансфер сред ЕИФ, България и Румъния по модела на фонда сред Европейска инвестиционна банка, Хърватия и Словения в поддръжка на новаторски планове.

По-късно денем министър Стойчева и министърът на науката и образованието проф. Фукс разговаряха за опциите за поощряване на научни разработки с приложение в фирмите, поддръжката за предприемаческата екосистема и задълбочаване на връзката наука-бизнес.

От министерство на науката и образованието в Загреб насочиха покана посредством МИР България да се включи в плана DONES, който е обвързван с новаторски способи и изследвания в региона на енергетиката.

В края на деня министър Стойчева се срещна с активността на Регионалния център за върхови достижения в региона на роботизираните технологии (CRTA). Министърът организира среща с доцент доктор Марко Швако, началник на СRTA и на отдела за самостоятелни системи и AI, както и с декана на Факултета по машиностроене на Загребския университет инж. доктор Зденко Тонкович. Министърът на нововъведенията и растежа посети и лабораториите за здравна роботика, където бяха демонстрирани най-новите прототипи и технологии и бяха разисквани благоприятни условия за съдействия и обмяна на опит.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР