Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева откри най-голямата лаборатория

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева откри най-голямата лаборатория
Коментари Харесай

Във Варна откриха най-голямата лаборатория за космически изследвания в България

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева откри най-голямата лаборатория за галактически проучвания в България. Тя се намира във Висшето военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ във Варна. На събитието участваха кметът на Варна Благомир Коцев, представители на високотехнологичната компания за наносателити Ендуросат и на военноморското учебно заведение.

„ С построяването на лабораторията за галактически проучвания вършим стъпка за извеждането на България като страна, която може да основава и развива високи технологии. Иновациите са катализатор за смяна, посредством които можем да представим нови решения в галактическата промишленост “, съобщи на събитието министър Стойчева.
Тя акцентира, че България се стреми към Асоциирано участие в Европейската галактическа организация (ЕКА) и стабилно усилва членската си вноска. „ Космическият бранш е основен, тъй като е мотор на нови технологии, нововъведения и софтуерни пробиви. Членството ни в ЕКА ще обезпечи нови благоприятни условия за българските компании в региона “, безапелационна бе Стойчева.

По думите й, през тази година следва отваряне на десетата тръжна процедура на Европейската галактическа организация за България.

„ До момента са извършени девет тръжни процедури в осъществяване на Плана за европейска кооперираща страна. Използваният бюджет за реализирането на българските галактически планове възлиза на над 8 млн. евро “, акцентира Стойчева.

Министърът съобщи, че присъединението на България към Споразуменията „ Артемида “, което МИР подписа с НАСА, ще бъде основно във връзка с позиционирането на страната ни на сцената на галактическото пространство и промишленост.

„ Работим в посока осъществяване на нововъведения във високотехнологични браншове, като сме уверени, че връзката сред науката и бизнеса би трябвало да бъде подтиквана по всички вероятни способи. В МИР, по програмата за просвета и бизнес с бюджет от 2.14 милиарда лева, насърчаваме точно комерсиализацията на научната и развойна активност в артикули и услуги на български компании “, акцентира министър Стойчева.
Тя поздрави ВВМУ и компанията Ендуросат за положителното партньорство с Министерството на нововъведенията и растежа и пожела триумф на магистърската стратегия „ Космически инженеринг и технологии “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР