Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор
Коментари Харесай

Космическа сила: България се присъедини към Споразуменията „Артемида на НАСА

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и генералният шеф на НАСА Бил Нелсън подписаха присъединението на Република България към Споразуменията „ Артемида “ (Artemis Accords) на НАСА, които дефинират главните правила за световно съдействие в галактическото пространство. България стана 32-та страна, която се причислява към Споразуменията „ Артемида “.

На гала в централата на НАСА във Вашингтон участваха още заместник-министърът на нововъведенията и растежа Веселина Минчева, посланикът на България в Съединени американски щати Георги Панайотов, заместник-генералният шеф на НАСА Пам Мелрой и Соната Култър, заместител помощник-секретар на Държавния департамент на Съединени американски щати.

„ Присъединяването ни към Споразуменията „ Артемида “ е исторически миг за България. Вярваме, че разширението на границите на човешкото търсене в Космоса с поддръжката на дълбоките технологии и изкуствения разсъдък ще обезпечи спокойно и стабилно взаимно битие на Земята. Години наред НАСА е знак на блян към развиване посредством технологиите и човешкия дух. За нас е чест да се присъединим към това партньорството сред страните за мирното пътешестване в нови територии “, съобщи министър Стойчева.

НАСА има достойнството да приветства България като 32-рата нация, подписала Споразуменията „ Артемида “, сподели генералният шеф Нелсън. „ Глобалните партньорства, направени в ерата на Артемида, ще основат благоприятни условия, които са от изгода за членовете на поколението „ Артемида “, както в нашите страни, по този начин и по света. Лидерството на България ще помогне да се подсигурява, че пътуването на човечеството до Луната и оттатък нея ще се извърши спокойно, безвредно и транспарантно “, сподели още той.

Споразуменията „ Артемида “ целят задълбочаване на интернационалното съдействие в мирното потребление на галактическото пространство. Присъединяването на България ще ускори стратегическото ни интернационално партньорство в региона на галактическите технологии.

„ Нашата цел е да повишим конкурентоспособността на българската промишленост, да насърчим развиването на нововъведенията и да повишим информираността за галактическите стратегии. Задълбочаването на стратегическото ни съдействието със Съединени американски щати ще способства доста за по-нататъшното развиване на галактическите действия у нас и ще даде нови благоприятни условия за интернационалните партньорства “, сподели още министър Стойчева.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР