Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев се срещна днес

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев се срещна днес
Коментари Харесай

Александър Пулев: Оставяме 5 милиарда лева отворени програми по структурните фондове

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев се срещна през днешния ден във Видин с регионалните шефове на Видин, Враца и Монтана, както и кметове на общини от района, на които бе показана информация по отношение на опциите за кандидатстване по Плана за възобновяване и резистентност и европейските стратегии, за които министерството дава отговор. 

Целта на мобилната приемна е да се стигне до хората и до районите, които изпитват стопански усложнения и да бъдат показани опциите за поддръжка в подтекста на средствата от Европейския съюз, изясни министър Пулев. 

„ Оставяме чудесно завещание на постоянния кабинет – 5 милиарда лв. отворени стратегии в подтекста на структурните фондове и 600 милиона лв. до края на годината благоприятни условия за кандидатстване по Плана за възобновяване и резистентност. Искрено се надявам, че хората, които ще дойдат след нас, ще имат същата мотивация да ръководят тези средства мъдро, рационално, заслужено и те да стигат до области като Видин “, изясни министърът.

Той заяви, че сега в Българската организация за вложения върви развой по узаконяване на план във Видин, който е на стойност 14 милиона лв. и планува откриване на 400 работни места. Министър Пулев пое ангажимент, че предпочитано този план ще бъде сертифициран. По отношение на Плана за възобновяване и резистентност преди няколко дни е отворена за кандидатстване процедура за внедряване в микро, дребни и междинни предприятия на ИКТ решения и киберсигурност, която е с бюджет 30 милиона лв. и дава 100% грантова поддръжка. До края на годината се чака да бъдат отворени за кандидатстване още две процедури, ориентирани още веднъж към микро, дребни и междинни предприятия – 200 милиона лв. за ВЕИ решения (фотоволтаични системи и съпътстваща инфраструктура) и към 130 милиона лв. за научни проучвания и развойна активност. Вече е завършило кандидатстването по отворената по-рано процедура за техническа рационализация, с запас от 260 млн. лева

Министър Пулев напомни, че редом в Министерството на нововъведенията и растежа интензивно се работи и по структурните фондове. Вече е утвърдена Програмата „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ по която се обезпечава финансов запас в размер на близо 3 милиарда лв.. Очаква се до края на годината да бъде отворена и първата процедура по тази стратегия – за създаване на нововъведения в предприятията на стойност близо 130 милиона лв.. Предстои да бъде импортирана за утвърждение от Европейската комисия и Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за икономическа промяна, която е с бюджет от 2,14 милиарда лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР