Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев откри в Тел

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев откри в Тел
Коментари Харесай

Пулев от Израел: Общо партньорство с водещи компании във високите технологии и киберсигурността

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев откри в Тел Авив българо-израелски бизнес конгрес с представители на над 60 компании от двете страни , оповестиха от МИИ.

Български софтуерни започващи, дребни и междинни компании от секторите ИКТ, финтех, киберсигурност, облачни и мобилни технологии организираха двустранни срещи с представители на израелския бизнес. Събитието се провежда от Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия /ИАНМСП/ и на него участваха още Н.Пр. Румяна Бъчварова, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Израел, Красимир Якимов, шеф на кабинета на министъра на нововъведенията и растежа и изпълнителният шеф на ИАНМСП доктор Бойко Таков.

„ България и Израел могат да си сътрудничат в областта на киберсигурността, където Израел е световен водач “, посочи министър Пулев. Той уточни, че България може да се трансформира в районен хъб от позиция на потока на цифрова информация , като страната ни е основна за преноса й от Азия.

„ Има дейна подписана декларация с държавното управление на Съединени американски щати, която цели да усъвършенства качеството на цифровата инфраструктура в България с фокус върху киберсигурност. На равнище страни там сме се обединили към една обща основна позиция по отношение на 5G сигурността “, добави Пулев.

По думите му, България вижда Израел като значим и перспективен външнотърговски сътрудник , като доказателство за това е визитата на двама български министри в Израел.

„ Историята на нашите връзки е построена на другарство и взаимност “, сподели Пулев и уточни, че единствено преди седмица в България е маркирана 80-годишнината от спасяването на българските евреи, под патронажа на президента Румен Радев.

В изявлението си Пулев посочи още, че на среща с министърa на нововъведенията, науката и технологиите на Израел Офир Акунис в Йерусалим са разискали сключване на Споразумение за съдействие в региона на нововъведенията и високите технологии, което да поддържа партньорството на фирмите от двете страни и да подкрепи фирмите в развиването на техния бизнес. Той добави и положителното съдействие в областта на научно-изследователска и развойна активност, като даде за образец първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в Източна Европа–INSAIT.

„ Институтът е основан у нас в партньорство с два от водещите софтуерни университети в света – швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана, и работи в тясно съдействие с израелския първокласен университет Технион “, посочи Пулев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР