Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обсъди с акад.

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обсъди с акад.
Коментари Харесай

Министър Пулев: Разчитаме на БАН в роботиката, изкуствения интелект и дигитализацията

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев разиска с акад. Юлиан Ревалски ролята на Българска академия на науките в технологиите на бъдещето

Разчитаме на Българска академия на науките в сегмента роботика, високи технологии, изкуствен интелект и цифровизация. Интересите на вложители у нас не са еднократни, а за дълготрайно партньорство. Това сподели на министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на среща в Българска академия на науките с ръководителя акад. Юлиан Ревалски. Двамата разискаха партньорството сред бизнеса, страната и българските учени и откриватели.

Пулев уточни, че по новите оперативни стратегии, финансирани от Европейски Съюз  – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ /ПКИП/ 2021-2027 година и Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна /ПНИИДИТ/, както и по „ Националния проект за възобновяване и резистентност “ /НПВУ/, родните учени ще получат опция за реализация на своите научни разработки в съдействие с български и интернационалните компании.

„ Министерството на нововъведенията и растежа ще обезпечи близо 3 милиарда лева единствено по новата стратегия Конкурентоспособност и над 2 милиарда лева по програмата за научни проучвания, а средства за научни разработки и комерсиализацията им в работата на микро-, дребните и междинни компании има и по НПВУ “, акцентира той.

Министър Пулев посочи също, че в региона на роботиката МИР разчита на експертизата на откривателите и академичното тяло и институти на Българска академия на науките, както и на бизнеса в страната, като ще спомага за определяне на устойчиви партньорства в тази сфера. Той уточни, че МИР цени високо достиженията на Българска академия на науките има и традициите в разработките на галактическите технологии, инсталация и храни.

На срещата бяха разисквани и патентите  и потребните модели на Българска академия на науките, като управлението на Академията уточни, че някои от тях са в партньорства с задгранични организации и ползата към разработките на Българска академия на науките е огромен.

Заместник-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Стефан Хаджитодоров срещна министър Пулев с най-новите приложни разработки, нововъведения, патенти и потребни модели на Академията. В резултат на извършените две издания на форума „ Наука за бизнес “ Българската академия на науките е построила положително партньорство и с Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, която е в системата на МИР, стана ясно още от думите на акад. Ревалски
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР