Министърът на икономиката смята, че Държавата трябва да излезе от

...
Министърът на икономиката смята, че Държавата трябва да излезе от
Коментари Харесай

Министър Кирил Петков в разговор с граждани във Фейсбук

Министърът на стопанската система счита, че Държавата би трябвало да излезе от собствеността си в Първа капиталова банка. Кирил Петков организира първия по рода си директен диалог с жители във Facebook - това е новата самодейност на служебния кабинет " Властта приказва намерено ".

Петков дава на прокуратурата и плана за създаване на държавен комплекс в София Тех Парк. Каза, че не намира смисъл и в съществуването на Държавната петролна компания.

На въпрос нужно ли е страната да взе участие с капитал в Първа капиталова банка, Кирил Петков отговори по този начин.

" Аз имам вяра, че за ПИБ страната би трябвало да излезе от тази си благосъстоятелност. Не е ролята на страната да бъде акционер в търговски банки ", съобщи Кирил Петков, длъжностен министър на стопанската система.

Той предложи това да стане посредством продажба на акции на пазарен принцип на равнища равни или по-големи от това,което страната е вложила в ПИБ.

" Дотогава, съгласно мен е рационално да имаме човек в борда на ПИБ, с цел да следим, по какъв начин това се развива ", добави Кирил Петков.

Попитан за ориста на държавния комплекс, заложен от предходния кабинет, който би трябвало да се построи върху 90 хиляди кв. м. в София Тех Парк, Петков отговор, че той е непотребен.

" Аз не мога да открия смислена причина за какво този комплекс би трябвало да бъде повдигнат. Ние да изберем да сложим 190 млн. в една постройка, един небостъргач в софия тех парк, ми се коства безусловно безумна концепция. И законово е нарушено. В смисъл не може да се даде " инхауз " на " Монтажи " да строи небостъргач, а те да превъзлага 1:1 на непозната компания. В момента приготвяме и сигнал до прокуратурата ", акцентира служебният министър на стопанската система.

Петков се разгласи и срещу съществуването на Държавна петролна компания.

" Не виждам повода да отваряме една нова държавна компания, с цел да си решим казуса с държавния запас. Бих я затворил Петролната компания от една страна, въпреки това бих направил цялостна проверка на активността на държавния запас, тъй че да го отворим за доста по конкурентен принцип ", означи икономическият министър.

Попитан по какъв метод България може да се трансформира в притегателна страна за вложения, Петков уточни най-важната цел.

" Брандът на България би трябвало да излезе- България свърши към този момент с тематиката корупция. От тук нататък имаме нула корупция в държавното управление ", сподели още служебният министър на стопанската система.

Повече от час Кирил Петков дава отговор на над 120 питания на жители постъпили единствено за 2 дни на страницата на Министерството на стопанската система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР