Министърът на икономиката смята, че Държавата трябва да излезе от

Министърът на икономиката смята, че Държавата трябва да излезе от ...

Министър Кирил Петков в разговор с граждани във Фейсбук


Министърът на икономиката смята, че Държавата трябва да излезе от собствеността си в Първа инвестиционна банка. Кирил Петков проведе първия по рода си пряк разговор с граждани във Фейсбук - това е новата инициатива на служебния кабинет "Властта говори открито".

Петков дава на прокуратурата и проекта за изграждане на правителствен комплекс в София Тех Парк. Каза, че не намира смисъл и в съществуването на Държавната петролна компания.

На въпрос нужно ли е държавата да участва с капитал в Първа инвестиционна банка, Кирил Петков отговори така.

"Аз вярвам, че за ПИБ държавата трябва да излезе от тази си собственост. Не е ролята на държавата да бъде акционер в търговски банки", заяви Кирил Петков, служебен министър на икономиката.

Той предложи това да стане чрез продажба на акции на пазарен принцип на нива равни или по-големи от това,което държавата е инвестирала в ПИБ.

"Дотогава, според мен е разумно да имаме човек в борда на ПИБ, за да следим, как това се развива", допълни Кирил Петков.

Попитан за съдбата на правителствения комплекс, заложен от предишния кабинет, който трябва да се изгради върху 90 хил. кв. м. в София Тех Парк, Петков отговор, че той е ненужен.

"Аз не мога да открия смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Ние да изберем да сложим 190 млн. в една сграда, един небостъргач в софия тех парк, ми се струва абсолютно безумна идея. И законово е нарушено. В смисъл не може да се даде "инхауз" на "Монтажи" да строи небостъргач, а те да превъзлага 1:1 на чужда фирма. В момента подготвяме и сигнал до прокуратурата", подчерта служебният министър на икономиката.

Петков се обяви и против съществуването на Държавна петролна компания.

"Не виждам причината да отваряме една нова държавна компания, за да си решим проблема с държавния резерв. Бих я затворил Петролната компания от една страна, от друга страна бих направил цялостна ревизия на дейността на държавния резерв, така че да го отворим за много по конкурентен принцип", отбеляза икономическият министър.

Попитан по какъв начин България може да се превърне в притегателна страна за инвестиции, Петков посочи най-важната цел.

"Брандът на България трябва да излезе- България свърши вече с темата корупция. От тук нататък имаме нула корупция в правителството", каза още служебният министър на икономиката.

Повече от час Кирил Петков отговаря на над 120 питания на граждани постъпили само за 2 дни на страницата на Министерството на икономиката.

Източник: bnt.bg