Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши обяви,

...
Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши обяви,
Коментари Харесай

В Северна Македония замразиха цените на яйцата преди Великден

Министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши разгласи, че цените на ориза и яйцата ще бъдат замразени на следващия ден, съобщи организация МИА, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че цените на захарта и брашното няма да се замразяват, тъй като към този момент те вървят надолу.

Бектеши не сподели съответно на какви равнища ще бъде замразяването на цените на яйцата. Ясно е, че няма да е на днешните равнища, а от различен ден на март. Министърът акцентира, че сега цените на яйцата в Северна Македония са най-ниски спрямо останалите страни в района и няма да се допусне повишаване поради идните празници.

" Очакваме цените на захарта и брашното да паднат сами и те към този момент понижават, само че в случай че търговците не го създадат, до края на тази или началото на идната седмица ще има спомагателни решения за цените на тези артикули ", означи Бектеши.

Цените на тестените произведения и млечните артикули са замразени от 16 март, а цената на хляба е замразена от 28 февруари. Тогава с решения на държавното управление беше отстранена субсидираната електрическа енергия за компании от хранително-вкусовата индустрия.

Министър Бектеши разгласи предходната седмица, че през април са вероятни нови ограничения във връзка с цените.
Темата за цената на яйцата е настояща и за България. През януари на годишна база цената им е скочила с над 72%. Според данните на " Евростат " през януари инфлацията при яйцата е приблизително 30% за Европейски Съюз. В България тя не е най-висока - изпреварват я Чехия, Унгария и Словакия.

Въпреки повишаването, съгласно ръководителят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов, цените на едро на българските яйца са сред най-ниските в Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР