Министърът на икономиката издава наредбата по т.нар. закон за горивата

...
Министърът на икономиката издава наредбата по т.нар. закон за горивата
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промените в спорния Закон за горивата

Министърът на стопанската система издава наредбата по така наречен закон за горивата в период до шест месеца от влизането в действие на самия закон. С нея се дефинират редът и изискванията за водене на регистъра на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Това записа на второ четене Народното събрание с признатите промени в Закона за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, който е в действие от 28 януари т.г. Отпада задължението дребните бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лева банкова гаранция.

Около 4000 хиляди са легалните регистрирани бензиностанции, които работят в гражданския оборот, другите предстоят да се впишат, изясни ръководителят на комисията за наблюдаване на приходните организации Емил Димитров. В момента няма никакви административни или финансови проблеми т.е. не се желае поръчителство от банки и всеки, който дава отговор на останалите условия, гратис може да отиде и да се впише, заявява той. По думите му, всички търговци на горива в България - на дребно, бензиностанции, без значение дали продават огромни или дребни размери, могат да се впишат без ограничавания. Има едни стотина, за които има проблеми да се записват, само че те не са нито финансови, нито административен, посочи Димитров.

Според признатите текстове, водачите са длъжни да зареждат с горива ръководените от тях пътни транспортни средства и/или самоходни машини единствено на бензиностанции, които са регистрирани по този закон.

При дебатите в пленарната зала водачът на НФСБ Валери Симеонов предложи министърът на стопанската система да издаде наредбата в едномесечен период, считан след 28 юли, само че концепцията не беше призната.

Законът е в действие, по кое време ще влезе наредбата в действие - са детайлности, разяснява Рамадан Аталай /ДПС/. "След като Народно събрание си изми срама от предходната седмица /тогава на първо четене депутатите отложиха за 1 юли влизането в действие на самия закон заради митинги - б.р., сте се "изтъпанили на тази естрада и оферирате до 6 месеца, след 6 месеца ", не ги разбирате тези неща г-да от Оперативна програма, разяснява Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия настояваше за двумесечен период за издаване на наредбата, който също не бе признат. Нужно е да се вкара допустимо по-бърз ред в системата, другояче остава усещане, че по-скоро се търси политическо успокоение, изиска от ръководещото болшинство Драгомир Стойнев.

Правният резултат е да се даде време на всички субекти да приведат активността си в сходство с регистрационния режим, който влезе в действие от 28 януари. Законът вкарва по-строги правила за регистрация и надзор на обектите от този бранш, изясни ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов /ГЕРБ/, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР