Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов посочи, че са

...
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов посочи, че са
Коментари Харесай

Никола Стоянов отменя заповедта за ограничаване на сечта в горите с 30%

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов уточни, че са получили доста сигнали от бранша, че няма задоволително суровина на пазара: " Много производители на мебели даже обмислят овакантяване на България заради тази причина. Това ме накара да събера всички участници на една кръгла маса, с цел да се срещнем с всички проблеми “.

 

Според Стоянов дефицитът на дървесина е ясно подбуден от заповедта на предходния министър на земеделието, с която се лимитира дърводобива с 30%. На този фон  има повишение на търсенето на дървесината, тъй като семействата се запасяват с дърва поради рецесията с газа. Стоянов акцентира, че са обезпечени нужните количества природен газ, само че все пак семействата се запасяват с дървен материал.

 

Министърът регистрира, че в страната ни добива по-малко от прираста на гората в съпоставяне в останалите европейски страни. Той предизвести, че на база на занижения рандеман гората става по-податлива на заболявания, пожари и естествени бедствия: „ Основната цел пред нас е, че би трябвало да оставим на внуците ни повече, в сравнение с сме заварили. Трябва да се употребява стабилно дървения материал, като запас. След всичко това стана ясно, че ще бъде по-добре, в случай че бъде анулирана тази заповед и се върне условието до 2020г. Това ще успокои всички и фирмите и ще се обезпечат дърва за хората на по-поносими цени “.

 

Никола Стоянов заяви, че има сериозен дефицит на човешки запас в областта на дърводобива. Нивото на обработка е на равнище от Втората международна война. Той уточни, че сечта се прави ръчно, а техниката, с която се извозва дървесината е на 50 години, което поврежда и горите. Дърводобивът сега не е щадящ за гората, регистрира министърът на стопанската система. По думите му е време да се влага в бранша и по този начин да се усъвършенства активността.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР