Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов инициира среща с

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов инициира среща с
Коментари Харесай

Министърът на икономиката очаква отговор от КЗК за общи действия за инициативата Достъпно за вас

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов инициира среща с управлението на Комисията за защита на конкуренцията, на която да се реализира консенсус по отношение на самодейността на икономическото министерство „ Достъпно за вас “. Писмото до Комисията е изпратено още в границите на вчерашния ден и се чака отговор.

„ Искаме да разберем какви са правните причини на Комисия за защита на конкуренцията срещу самодейността, чиято единствена цел е да бъдат реализирани по-добри цени за българските консуматори, образувани на пазарен принцип. Очакваме Кампанията да започва по проект на 1 ноември. Имаме увещание, че в нея ще се включат огромна част от веригите, с които организирахме първични срещи. Беше деклариран интерес и от нехранителните вериги. Целта на идващ стадий е в акцията да се включат и районни, както и по-малки вериги “, съобщи министър Богданов.

Инициативата на министър Богданов за разговор с Комисия за защита на конкуренцията цели членовете ѝ да бъдат осведомени с „ Достъпно за вас “ и с причините на икономическото министерство в интерес на потребителите в страната, оповестяват от ведомството.

Министерството на стопанската система и промишлеността счита, че самодейността е пазарно насочена, което способства за възстановяване на производството или разпределението на артикули. Предложената Декларация за партньорство не се подписва сред избрани стопански оператори и не дава отговор на условията по член 15, касаещ картелно съглашение, и идващите текстове от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) за неразрешени съглашения. В закона има редица изключения от възбраната за пазарни съглашения на икономическите оператори, към които самодейността би могла да се причисли (напр. съглашение с нищожен резултат върху конкуренцията по член 16, алинея 1 от закона).

" Предмет на самодейността са най-ниските, а не занижените цени, в този смисъл не се чака вероятен дъмпинг. Министерството на стопанската система и промишлеността не приема и разсъжденията, че „ Достъпно за вас “ може да докара до намаление на цените на участващите артикули в самодейността за сметка на други, отвън нея. Такава заплаха има при всички промоции и отстъпки от цени, които се ползват и в този момент и установяването на такива възможни нарушавания е предмет на инспекции във всеки съответен случай.

Не би следвало да има и опасения за нарушение на правилото на свободна стопанска самодейност, доколкото присъединяване в самодейността е непринудено и не е скрепено с никакви наказания или привилегии за участниците.

Инициативата „ Достъпно за вас “ е пазарно насочена и има за цел да реализира трайно ниски цени на 50 продукта от първа нужда. Кампанията би трябвало да обезпечи осведоменост на потребителите и досегаемост до главните хранителни артикули от дребната потребителска кошница, посредством предлагането им на допустимо най- ниски цени, базирайки се на правилата на конкурентност, без да оказва отрицателно въздействие върху останалите участници в икономическите връзки.

Инициативата е в партньорство с бизнеса и обгръща обезпечаване на седем продуктови групи от дребната потребителска кошница, отговарящи на условията за качество и съдържащи всички нужен съставки за здравословен метод на живот ", се споделя още в позицията на Министерство на стопанската система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР