Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и японският му

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и японският му
Коментари Харесай

След киселото мляко: Богданов гледа и към иновациите и технологиите в Япония

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и японският му сътрудник Нишимура Ясутоши разискаха по време на среща в Токио нови основни цели за развиване на връзките сред България и Япония през идващите години. Информация за визитата на Богданов в Токио беше публикувана от икономическото министерство.

" Тези 50 години съдействие сред " ЕлБи Булгарикум " и " Мейджи " са потвърдили, че връзките сред страните ни са на доста високо равнище - ние си слагаме още по-големи цели и към този момент гледаме напред към идващите 50 години, през които основни браншове за взаимни действия би трябвало да бъдат нововъведенията, дигитализацията и осведомителните и информационни технологии ", съобщи Богданов пред Ясутоши.

По думите му България се трансформира в хъб за нововъведения в Европа, като страната ни към този момент има планове на международно равнище, свързани с развойни центрове, роботи, супер компютри и сателитни констелации. " Търсим благоприятни условия за коопериране с японски компании тъкмо в тези области ", разгласи българският стопански министър.
 Японски стартъп създава робот, сходен на Gundam, с цена от 3 млн. $
Японски стартъп създава робот, сходен на Gundam, с цена от 3 млн. $

" Исках да основа нещо, което споделя " Това е Япония " изясни Рио Йошида, 25-годишният основен изпълнителен шеф

Богдан Богданов и Нишимура Ясутоши разискаха също национални и районни планове , свързани с инфраструктура, нуклеарна енергетика и възобновими енергийни източници, към които японските компании демонстрират интерес. " България има значима роля за развиването на основни планове за района ", похвали страната ни Богданов и предложения Ясутоши и японската бизнес федерация " Кейданрен " на аудиенция у нас, с цел да се срещнат на място с опциите за вложения.

Богданов посети и японския институт RIKEN, който през септември е подписал Меморандум за съдействие с българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). По време на срещата му с управлението на японския институт бяха набелязани благоприятни условия за съдействие и продан сред български и японски учени, както и на студенти от двете страни.
 Отчитат 60% повече задгранични вложения
Отчитат 60% повече задгранични вложения

Министърът на стопанската система Богдан Богданов желае повече лично произвеждане

Министърът на стопанската система и промишлеността беседва и с гуверньора на Японската банка за интернационално съдействие (JBIC) Нобумицу Хаяши. Двамата разясниха опциите за вложение в инфраструктурни планове у нас. " Страната ни е връзката сред страните от Европейския Съюз и Азия ", означи Богданов. От своя страна Хаяши съобщи, че високо прави оценка опциите за вложения в България, които да допринесат за реализиране на съгласуваност в района. По думите му японският бизнес може да има водеща роля в развиването на значими планове , както на районно, по този начин и на национално равнище. По време на срещата бяха разисквани и опциите за партньорства в развиването на индустриалните зони в България.

Стокообменът на страната ни с Япония за първите девет месеца на 2023 година възлиза на 234.2 млн. щ. д. Българският експорт за интервала отбелязва нарастване от 18.4%, достигайки до 71.8 млн. щ. д.
 Нов суперкомпютър ще прави огромни научни проучвания
Нов суперкомпютър ще прави огромни научни проучвания

Суперкомпютърът " Хемус " бе открит от премиера Николай Денков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР