Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе работна среща с председателя

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе работна среща с председателя
Коментари Харесай

Министър Караниколов се срещна с председателя на Комисията по търговия на Шанхай

Министърът на стопанската система Емил Караниколов организира работна среща с ръководителя на Комисията по търговия на Шанхай госпожа Шан Юин. Визитата е част от формалното посещаване на министъра в Китай.

По време на диалога двете страни показаха удовлетворение от откритото трайно и ползотворно съдействие сред Министерството на стопанската система и Комисията, подкрепено с няколко Меморандума през последните години. „ Вярвам, че днешната среща ще затвърди още повече връзките на България с най-големия финансов и стопански център на Китай “, показа министър Караниколов. Той онагледи целите в развиването на българската стопанска система, свързани с увеличението на директните задгранични вложения и ръстта на Брутният вътрешен продукт. Икономическият министър изложи макроикономическите индикатори на България, правещи я приближен и сигурен сътрудник. Двете страни се договориха за съдействие в области от съвместен интерес като промишленост, туризъм и просвета. Министър Караниколов сложи въпроса за това, че България търси карго оператор. Г-жа Юин от своя страна изрази мнение, че в Шанхай има доста мощни компании в оперирането на карго летищата и те имат огромно предпочитание да влагат в чужбина. Тя пое ангажимент да спомага на българската страна в тази посока. По думите й идното първо ревю за вносни артикули в Шанхай е чудесна опция за задълбочаване на съдействието и добиване на оптимални дивиденти за двете страни. На ревюто през ноември присъединяване ще вземат над 130 страни, а България ще бъде показана от 36 компании. “За нас е значимо да стигаме до качествени артикули от други пазари, а търговията сред България и Шанхай нараства с 20% всяка година, само че капацитетът е доста по-голям, което е знак, че двете страни поддържат тесни стопански връзки. ”, добави тя.

За интервала 2006-2016 година износът ни за Китай нараства близо 7 пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 година до 516 млн. щ.д. през 2016 година Вносът от Китай също нараства, само че с надалеч по-умерени темпове (през 2006 година е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2016 година е почти 1 милиарда и 154 млн. щ.д.). Въпреки, че през последните 3 години се регистрира спад в българския експорт за Китай и в двустранния стокообмен като цяло, Китай заема второ място, след Турция, измежду експортните ни дестинации отвън Европейски Съюз. Китай обичайно е най-големият търговски сътрудник на България в Азия.

За 2017 година двустранният стокообмен се равнява на 1956.7 млн.щ.д. (ръст от 17.2% по отношение на 2016 г.), от които български експорт на стойност 714.7 млн. щ.д. (увеличение от 38.5%) и импорт на стойност 1242.0 млн. щ.д. (+7.6%).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР