Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на финансите Владислав

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на финансите Владислав
Коментари Харесай

Горанов с горещи новини за икономическите мерки заради COVID-19 ВИДЕО

Министърът на стопанската система Емил Караниколов и министърът на финансите Владислав Горанов с уточнения на икономическите ограничения в изискванията на изключително състояние.

Те направиха това на брифинг след среща с работодателските организации по отношение на ограниченията и предложенията, които да поддържат бизнеса против следствията, поради обстановката с разпространяването на ковид.
Проведохме оперативна среща с организациите на работодателите и чиновниците. На нея представихме конкретизация на ограниченията, които взимаме, и получихме противоположна връзка. Удовлетворен съм от трезвото схващане, че страната през фиска не може да размени действителната стопанска система, сподели Горанов.



Всичките ограничения са с небосвод на няколко месеца. Ако би трябвало, ще се вземат спомагателни такива. Тънкият баланс да се употребяват запасите, които страната има, с цел да може гладко да преминем през епидемологичната, а по-късно и стопанската такава, изисква доста добър разговор, здрав и студен разсъдък. Получихме положителни оферти и смислени оценки, сподели Горанов.

Двата механизма са свързани със заетостта и обезпечаването на буфери във връзка с комерсиалните компании, които са с заеми и имат терзания по отношение на тяхното обслужване и ликвидна поддръжка.

Ако някой може да даде точна диагноза, какъв брой ще продължи рецесията, ще е заслужен за нобелова премия и ще улесни държавното управление в това, по какъв начин то да се приготви. Надявам се да не се наложат повече рестрикции. Цялата стопанска активност е позволена и може да се организира - строителство, услуги, банкова активност. Основната цел на заповедта е общественото ограничение, скупчването на хора на едно място, сподели още Горанов.

Ще се предложат промените в кодекса за обществено осигуряваме, ще изградим механизъм за лица, изправени пред избора да освободят свои чиновници или да си дадат шанса още 3 месеца да ги задържат при себе си - да могат да се възползват от поддръжка от страна на страната в размер на 60% от заплатата им.

Това ще става посредством кандидатстване в съответните служби и подаване на информация за лицата, за които се желае поддръжка. След това на правилото на солидарността ще би трябвало да я запълнят до 100%. Надявам се тази мярка да помогне през идващите 3 месеца на тези бизнеси, които имат краткотрайни усложнения и действителна вероятност да запазят тази претовареност.

По отношение на инструментите, които да подкрепят финансовата система, ще предложа на държавното управление пакет за нарастване на капитала на Българската банка за развиване с 500 милиона лв..

Едното е издаването на портфейли гаранции за комерсиалните банки, което ще понижи финансовата им тежест и ще им помогне да демонстрират еластичност по отношение на своите клиенти.

И вторият инструмент в същия пакет ББР да взе участие краткотрайно с алтернатива за назад изкупуване в капитала на сдружения, които изпитват нужда от сходно присъединяване.

Разбира се това отново става с посредничеството на комерсиалните банки. По този метод краткотрайно се обезпечава гратис финансиране. Лихвата върху капитала е нула.

Разговаряме с работодателите и бизнеса за отсрочване на периодите за годишното счетоводно привършване, декларациите за корпоративното подоходно облагане и други. Има периоди, които ще бъдат пререшени за времето на рецесията, сподели Горанов.
Тепърва ще изникват краткосрочни и дълготрайни ограничения за поддръжка за действителната стопанска система.

Искам да моля да запазим здравия разсъдък, че страната може да размени действителната стопанска система. Получавам поддръжка в тази тенденция от работодателите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР