Министърът на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата клас А

...
Министърът на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата клас А
Коментари Харесай

Везиева връчи три сертификата за насърчаване на инвестиции на стойност близо 37 млн. лв.

Министърът на стопанската система Даниела Везиева връчи три документа клас А по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) на обща стойност 36 870 000 лева, които плануват разкриването на нови 125 работни места. Сертификати получиха плановете на " Нестле България " АД за инвестиция в дигитализиране на индустриалния развой във фабриката в София, " Дюра-Тайлс БГ " за разширение на съществуващата активност на сдружението за произвеждане на керамички произведения в гр. Нови пазар и " Вемус Инвест " ЕООД за създаване на нова база в Бургас за произвеждане на кабели.

Везиева уточни, че с тези три нови плана единствено за последните 6 месеца по ЗНИ са сертифицирани вложения за близо половин милиард лв.. По думите й за този интервал са сертифицирани общо 14 плана, които се чака да основат над 1500 нови работни места. Проектите са най-вече отвън столицата, включително няколко в общини с безработица над междинната за страната. „ В последните няколко месеца направихме доста, за това за България да се приказва към този момент като за страна, където е добре да се влага, която стартира да трансформира модела на държание и да изсветлява бизнес средата ", добави тя.

Икономическият министър разяснява още, че по мярката, обвързвана с реализацията на капиталовите планове в Плана за възобновяване, за развиване на индустриални паркове и възстановяване на инфраструктурната им, с бюджет от 416,5 млн.лв., ще се подкрепя построяването на довеждащата, техническа и обществена инфраструктура. „ Идеята на всички ограничения, които са през Плана за възобновяване, е да се понижи несъответствието в районното развиване на страната и да бъдат осъществени на конкурентен и пазарен принцип, посочи тя.

Везиева акцентира, че задачата на министерството е посредством тази мярка да бъде изработен преход към кръгова стопанска система, като това ще зависи от визията на самите обитаеми места, които записват своите индустриални паркове, както и от ресурсите, с които разполагат, тъй че да създадат индустриалния парк задоволително привлекателен за капиталови планове.

Изпълнителният шеф на Българска организация за вложения Стамен Янев добави, че България може да " съкрати веригата на доставките " и че в последните няколко месеца в страната ни се работи старателно по няколко огромни плана, свързани с автомобилната промишленост. „ В момента в развой на сертификация са нови 28 нови капиталови планове на обща стойност 800 млн. лв., посочи Янев.

Проектът на „ Нестле България " АД е за инвестиция в дигитализиране на индустриалния развой във фабриката в София и разширение на портфолиото от създаваните артикули с втора международна комерсиална марка Smarties. Размерът на инвестицията, възлиза на 20 420 000 лева и ще се финансира със лични средства, като планува разкриването на 30 нови работни места.

Един от световните водачи в производството на керамични артикули „ ДЮРА ТАЙЛС БГ " уголемява съществуващата активност на сдружението за произвеждане на керамички произведения в гр. Нови пазар. Проектът е на обща стойност 8 450 000 лева, като ще бъдат разкрити 70 нови работни места.

Инвестицията на „ ВЕМУС ИНВЕСТ " ЕООД И „ М КАБЕЛ " ООД е за разширение на индустриалната им база в Бургас, посредством което ще реализиран както нарастване на потенциала на производството на към този момент одобрената си гама артикули, по този начин и разрастване на портфолиото на компанията. Размерът на инвестицията възлиза на 8 000 000,00 лева и планува разкриването на 25 нови работни места.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР