Министърът на икономиката Даниела Везиева обяви на брифинг, че ще

...
Министърът на икономиката Даниела Везиева обяви на брифинг, че ще
Коментари Харесай

Везиева отново поиска оставки в консолидационната компания, прокуратурата се самосезира

Министърът на стопанската система Даниела Везиева разгласи на брифинг, че ще изиска оставката на тримата членове на съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК). Решението е след импортирания от сътрудниците й отчет от назначената от нея инспекция. Още във вторник Везиева изиска оставките на тримата, а в този момент посочи, че може би го прави със забавяне, само че откакто е видяла резултатите от инспекцията, удостоверява настояването си.

Поредният скандал в държавния холдинг стартира в понеделник, откакто на уеб страницата му се появи информация, че съветът на шефовете е освободил назначената от Кирил Петков за изп. шеф Ваня Караганева. Последва изнасянето на информации за подписани от нея контракти в ущърб на компанията.

Днес Везиева разгласи, че са изнесли погрешни информации - както за подписан контракт на висока стойност с адвокатска адвокатска фирма, по този начин и за съглашение за 50 млн. лева споразумяване на дълг с " Дунарит ", а също и за контракт на ВМЗ. Специално открои информацията за последното, защото по този метод се удряло по имиджа на военнопромишления комплекс.

Разказа, че още като поела поста, разговаряла със съвета на шефовете, приела причините им, че допреди това им се налагали решения и нямали опция да покажат професионалната си експертиза. " Приех тяхното мнение и подадох ръка да работим дружно, тъй като считам, че би трябвало да има последователност. Смятах, че техният опит би бил принадена стойност да почистим имиджа и проблемите ", добави тя.

Каза, че си е припомнила по какъв начин при встъпването на служебното държавно управление ДКК не е имала даже уебсайт, а в този момент го употребява за медийни изяви. А ето в този момент, когато се борим да създадем процесите доста транспарантни, този медиен интерес очевидно им служи за нещо. За какво - ще стане ясно след време, добави Везиева.

В отговор на заканата на тримата да осведомят европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, за дейностите на изп. шеф Везиева ги прикани в уведомлението да бъдат включени и нарушавания, свързани с ремонта на язовирите, тематиката за градежа на нов държавен комплекс. " Ние не се тормозим от инспекциите. Притеснява ме методът, по който го направиха, който по-скоро подсказва, че в действителност остарелият модел желае да се върне на власт. Нещо, което този екип сподели, че не позволява като метод на работа ", заключи тя.

Прокуратурата се самосезира

Междувременно Софийската градска прокуратура (СГП) осведоми, че на 1 декември се е самосезирала по медийни изявления, отнасящи се до вероятно осъществени закононарушения от общ темперамент в Държавната консолидационна компания. Във вторник вечерта (31 ноември) компанията популяризира известие, че съветът на шефовете (в състав, определен в последните дни на държавното управление " Борисов 3 " ) е освободил единия от изпълнителните шефове - Ваня Караганева.

Като аргументи за решението се посочваха редица " незаконни и безотговорни дейности, които нанасят тежки финансови вреди ". Сред тях са преустановяване на пълномощията на юрист по пет каузи и назначението на различен с хонорар над 1.12 млн. лв., които към този момент един път са платени; еднолично сключване на извънсъдебна конвенция с веществен интерес 50 милиона лв., с друг от утвърждения към този момент от съвета на шефовете на ДКК текст; декларация с погрешно наличие пред Търговския регистър; еднолично решение за промяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка; еднолично позволение ВМЗ - Сопот, да даде изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице и други. Впоследствие обвиняванията бяха отречени от Караганева и част от останалите забъркани страни.

От ГЕРБ пък повториха обвиняванията и дори обрисуваха скица, при която дейностите на Караганева са обвързани с изборните резултати. Прокуратурата оповестява още, че е разпоредена инспекция по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт. Наблюдаващият прокурор в СГП е упълномощил на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) осъществяването на съответни дейности. Комисията " Цацаров " към този момент също заяви, че се е сезирала по медийни изявления и ревизира случилото се в консолидационната компания.
Подробности очаквайте по-късно на.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР